Review

PvdA moet zich de ogen uit het hoofd schamen

Sandew Hira: Johan Chandoe, een Surinaams sociaal-democraat in de Nederlandse politiek. Amrit, Den Haag; 144 blz. - ¿ 25.

Je zou zeggen, zo'n partij mag zich in de handen knijpen; tenminst zolang het niet om platte propaganda gaat, of om een of andere vorm van verwerpelijk populisme. Misschien knijpt de PvdA zich ook wel in de handjes voor dit ongeëvenaarde succes van haar Surinaamse gemeenteraadslid te Den Haag, de hindoestaan Johan Chandoe, maar voor het overige laat de partij zich er weinig aan gelegen liggen. Bijna twintig jaar lang heeft Chandoe te Den Haag en omstreken het Surinaamse electoraat aan zich en daarmee ook aan de PvdA gebonden, organiseerde hij massale verkiezingsbijeenkomsten waarop Joop den Uyl en Wim Kok zich als ware volkshelden door vele duizenden mensen konden laten bejubelen. Maar bleef de 'beloning' voor Chandoe zelf pijnlijk achterwege: keer op keer zette de partij hem op een schamele tiende plaats en voor het wethouderschap werd hij systematisch overgeslagen. Verdiende Chandoe zo'n ondankbare behandeling? Ik heb geen idee. Wel weet ik dat Sandew Hira inmiddels een aardig boekje heeft geschreven over het fenomeen Johan Chandoe en daaruit krijg je de indruk dat de PvdA zich in naam wel inzet voor de multiculturele samenleving, maar daar in de praktijk toch voor terugdeinst. Bij de verkiezingen in 1990 bijvoorbeeld bleek de opkomst van extreem rechts aanzienlijk meer indruk te maken op de partij dan het succes van Chandoe, die bij de verkiezingen van 1986 maar liefst zesduizend stemmen had getrokken. Zoals Chandoe zegt: “Ik kreeg het gevoel dat ik nog blij mocht zijn met die tiende plaats.”

In schril contrast daarmee staat dat het CDA in diezelfde gemeente wel met een Surinaamse kandidaat, Ramlal, aan de weg durfde te timmeren. Hij werd in datzelfde jaar hoog genoteerd en hij ook werd de eerste Surinaamse wethouder in Nederland. Het zou kunnen dat Ramlal zoveel beter is, maar uit het boekje van Sandew Hira krijg je niet de indruk dat Chandoe een slecht raadslid is. Integendeel. Hij heeft zich met succes ingezet voor de integratie van alochtonen, toch niet de geringste prestatie voor een politicus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden