tv-recensie

Pure spanning bij ‘Hunted’ en het ‘Sinterklaasjournaal’

Het grote boek van Sinterklaas spoelde aan in Dokkum. Schipbreuk?Beeld Maaike Bos

Ze zaten weer op het puntje van hun stoel, de kinderen. In het nieuwe ‘Sinterklaasjournaal’ was het maandag storm op zee en met de Sint was nog geen contact te krijgen. Ging het wel goed?!

Ikzelf was natuurlijk benieuwd naar de pieten. Bij de intocht in Amsterdam worden ze zestiende-eeuwse Spaanse roetveeg-edellieden met een pruik van halflang, donker golvend haar. Het Sinterklaasjournaal laat de kauwgombalkleuren van vorig jaar in de schminkdoos. “We gaan voor een soort vijftig tinten grijs, maar dan anders”, had NTR-media­directeur Willemijn Francissen tegen De Telegraaf gezegd. Ook spannend. Het is toch de NTR die bepaalt hoe de pieten er op de belangrijke ­televisie-intocht uitzien.

Aan het eind was er nog geen stoomboot in zicht en was het grote boek van Sinterklaas zelfs aangespoeld in Dokkum, waar hij zaterdag officieel aankomt. Oei....

Best gedurfd eigenlijk, om een heel Sinterklaasjournaal de spanningsboog hoog te houden met nog geen Sint of Piet in beeld. Dat is ook een manier om de pietendiscussie te voeren. Vandaag hadden ze wel de Sint gevonden, maar wéér geen Piet te zien. Die surprise houden ze nog even in de zak.

Hunted

Na kinderbedtijd maandag was het mijn beurt voor spanning: met ‘Hunted’. Vorig jaar was het jachtprogramma al ijzingwekkend, dit jaar maakt AvroTros er een 2.0-versie van met vele nieuwe opsporingstechnieken. Twaalf gewone burgers proberen zich weer drie weken te verbergen voor de opsporingsdienst van het programma. De voormalig (top)rechercheurs, medewerkers van de inlichtingsdienst en online-speurders hebben alle middelen die de politie ook ter beschikking heeft. 

En dat is nogal wat. Ze tappen familie en vrienden, volgen telefoons zonder dat mensen bellen. Bij familie en vrienden van voortvluchtigen nemen ze een typologie-vragenlijst af: slordig of netjes, impulsief of berekenend – dat soort vragen. Vervolgens gaan ze ‘preventief profileren’ via een proef van TNO. De opgedane type-kennis voeren ze in in een database van voortvluchtigen die herkenbaar gedrag vertonen. Bij welk type crimineel past dit gedrag? Wat voor beslissingen over verblijfplaats, contacten en mobiliteit zou die nemen? Dan wordt de zoekcirkel alras kleiner. Ze kunnen ook al geautomatiseerde gezichtsherkenning uitvoeren op alle beelden van bewakingscamera’s. Zo dook bij een zoekopdracht naar Omar in Nijmegen ook de kandidaat Daniëlle op, zonder enig aanknopingspunt dat zij daar ook zou zijn. Je vraagt je af waar de speurders eigenlijk die nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten voor nodig hebben.

De spanning was weer voelbaar. David (21) en Ernesto (22) weten van vorig jaar dat ze met bellen, pinnen en winkelen gevolgd worden. Maar dat hun chauffeur Amber ook al mobiel gevolgd wordt op weg naar Friesland, konden ze niet weten. Bij oma ontstaat een klopjacht met adrenaline in de keel. Ze worden uit elkaar gedreven. Beiden komen weg in de bosjes maar ze hebben geen jas, tas of geld bij zich, ze kunnen niet terug en weten niet waar de ander is. Ernesto zit achter een muurtje. Zijn mond trekt een beetje; dit is pas een echte vlucht nu hij alles en iedereen moest achterlaten. “Ehm... ik denk dat David en ik weer bij elkaar komen”, bezweert hij. Dat is de meest tergende cliffhanger tot nu toe.

Lees hier meer tv-recensies van Renate van der Bas en Maaike Bos. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden