Publieke omroep wil niet meer afhankelijk zijn van reclamegeld

NPO-voorzitter Shula Rijxman tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep. Beeld ANP / Sander Koning

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil de financiële afhankelijkheid van reclamegeld stapsgewijs afbouwen. Dat zei NPO-voorzitter Shula Rijxman donderdag in haar nieuwjaarstoespraak.

“Laten we kijken of er compensatie kan komen voor reclamevrije kinderprogrammering en ga na of dit vervolgens ook op onze onlineplatformen kan worden doorgevoerd”, aldus Rijxman. “Als dit werkt en dit vanuit Den Haag blijvend kan worden gecompenseerd, kunnen we doorpakken.” De NPO heeft last van dalende reclame-inkomsten. Op dit moment wordt volgens Rijxman een vijfde van het NPO-budget hieruit betaald. “Willen we een publieke omroep zonder reclame, dan kost dat ongeveer per persoon 80 cent extra per maand”, zei ze.

Het afgelopen jaar bezuinigde de publieke omroep op programma's als onder andere Andere Tijden, Brandpunt en Tegenlicht. Dit gebeurde nadat omroepminister Arie Slob (ChristenUnie) weigerde de tegenvallende reclame-inkomsten van de publieke omroep te compenseren.

Vernieuwing 

Rijxman pleitte verder voor vernieuwing van het publieke omroepbestel. Ze herhaalde daarbij ook een eerdere wens, het toekennen van zendtijd en budget aan omroepen niet langer te laten afhangen van het aantal leden. “Geef de bestaande omroepen, en dus ook de aspirant-omroepen WNL, PowNed en Human, een erkenning, ongeacht het ledenaantal en verlos ze zo van de noodzaak om veel geld te steken in ledenwerfcampagnes.”

Het aantal leden van de omroepen daalt. De bestuursvoorzitter vindt dat het niet moet draaien om de grootte van de omroep maar om de beste programma's. “De vraag die daarbij hoort is of de huidige financiële garanties die er nu voor omroepen zijn ook tot de juiste balans in de programmering leidt.” Rijxman meent dat er nog te veel geluiden zijn in de samenleving die nu niet of onvoldoende worden gehoord.

Lees ook: 

‘Andere Tijden’ volgende slachtoffer omroepbezuinigingen

Nadat Argos, Zembla en Brandpunt zijn geraakt door bezuinigingen bij de publieke omroep, dreigen nu ook Tegenlicht en Andere Tijden te moeten inleveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden