Review

Prometa-methode mag omstreden zijn, het boek is geslaagd

De Prometa-methode brengt verslaafden in drie dagen via een infuus van hun ’zucht’ af. Is het een handige manier om geld uit de zakken te kloppen of werkt de methode echt?

Hoever kan je gaan in het pluggen van een nieuwe behandelingsmethode? Die vraag dringt zich op bij het lezen van ’Zucht, over verslaving van speen tot spuit’, het nieuwste boek van mediapsychiater Bram Bakker en Meindert Inderwisch.

Beide auteurs zijn actief in de commerciële verslavingszorg. Inderwisch is naast coach in de verslavingszorg mede-eigenaar van een bedrijfje dat voor Europa licentiehouder is van de Amerikaanse Prometa-methode, een methode waarmee alcoholisten maar ook amfetamine- en cocaïnegebruikers via een infuus in drie dagen vrij te krijgen zijn van zucht, het martelende verlangen naar het verslavende middel.

In het boek wordt de Prometa-methode een paar keer uitvoerig bejubeld, onder andere door Javier Guzman. De cabaretier, op het hoogtepunt van zijn verslaving goed voor twee flessen wodka per dag, is Inderwisch nog steeds dankbaar dat die hem vijf jaar geleden naar een Spaanse ontwenningskliniek stuurde, die werkte met de Prometa-methode. Hij voelt zich gered en heeft daarom ook in het boek harde kritiek op die ’arrogante’ Nijmeegse hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong. Deze wees er drie jaar geleden in een televisie-uitzending van Nova bijvoorbeeld fijntjes op dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is voor de werking van deze aanpak. De hoogleraar blijkt er nog steeds zo over te denken, leert een telefoontje naar Nijmegen . „Het is allemaal flauwekul.” In feite is de Prometa-behandeling niets anders dan twee al lang bekende medicijnen en wat voedingssupplementen die via een infuus worden ingebracht. En dat alles voorzien van een dure merknaam, zegt hij. „Branding in de gezondheidszorg, dat zie je vaker in de commerciële verslavingszorg.”

Inderwisch weerspreekt desgevraagd dat commerciële drijfveren ten grondslag liggen aan ’Zucht’. Eigenlijk zit er, sinds de economische crisis, nauwelijks nog brood in die methode, zegt hij. Niet voor niets werkt hij, net als zijn zakenpartner, tegenwoordig bij Solutions, een particulier verslavingskliniek waar ook Bakker actief is. „De commissie die we als licentiehouder voor Prometa moeten betalen is heel hoog. En sinds de economische crisis is de vraag naar deze behandeling eigenlijk ingestort”, legt Inderwisch uit. Want zij kost tussen de 8500 en 13.000 euro en wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Maar dat Prometa werkt, staat voor de licentiehouder buiten kijf. „Maar wel met goede nazorg.” Waarbij natuurlijk opnieuw de kassa rinkelt.

Maakt dit geschutter met een omstreden behandelingsmethode het boek tot een reclamefolder? Verre van dat. Het is, ook door de inbreng van Bram Bakker, geslaagd te noemen. In het eerste deel brengt deze psychiater verslaving overtuigend als ziekte in beeld. Een ziekte die allerlei, vaak wisselende, gedaanten kent, maar de patiënt meestal nooit meer écht loslaat. Interessant is ook hoe Bakker aandacht besteedt aan de moeizame relaties van verslaafden met hun omgeving, familie en partner – co-verslaafden, vaak zelf ook beschadigd door het verleden.

Het tweede deel van het boekje bevat getuigenissen, die het beeld inkleuren dat Bakker eerder schetste. Zo lezen we hoe Meindert Inderwisch worstelde om zijn verslavingen –eerst alcohol, later kalmerings- en slaapmiddelen– in de hand te houden. Of eigenlijk, nog steeds worstelt. Niet voor niets noemt hij zichzelf ’herstellend verslaafde’. Het zijn vooral verhalen over een onbegrepen jeugd in ontwrichte gezinnen, gefrustreerde verlangens en geestelijke problemen. Verhalen vol van onpeilbare eenzaamheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden