Professionele melancholie

Nederland heeft dertien publieke regionale zenders die met hun soms juweeltjes van programma's zelden de landelijke pers halen. Trouw bespreekt ze.

Binding met de omgeving is de kracht van een regionale omroep. Zo ook van 'L1' in Limburg. Maar kleinschalig uitzenden staat niet synoniem aan slechte kwaliteit, is de mening van hoofredacteur Leo Hauben. Met gepaste trots vertelt hij dat 'zijn club' na het Groningse TV Noord het best wordt bekeken. Niet in de laatste plaats vanwege de volgens hem 'zeer mooie programma's'. Een half uurtje 'Terug naar Maastricht' bevestigt de woorden van Hauben, die al acht jaar voor de omroep werkt.

De vijftigste verjaardag van de toneelacademie in de Limburgse hoofdstad bracht programmamaakster Nelie Krikke op het idee voor 'Terug naar Maastricht'. Een serie waarin inmiddels bekende Nederlandse theatermensen terugkeren naar de plek van hun studententijd. Zo ook vier leden van de zanggroep 'De Hermannen'. De succevolle acteurs Pierre Bokma (Toneelgroep Amsterdam), Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen (Oud Geld en Pleidooi) leerden elkaar kennen op de toneelopleiding. Ze zaten samen in een koorklasje en waren onafscheidelijk.

De vier oud-studiegenoten halen herinneringen op aan acteerlessen, jeugdliefdes en kroegactiviteiten. Ze dwalen door Maastricht, staan even stil voor hun oude huis en treden nog één keer op als 'De Hermannen' in hun oude stamcafé 'De Tribunal'. Ook bezoeken ze een oud-leraar, die controleert of de heren zijn wijsheden niet zijn vergeten.

De documentaire zit technisch professioneel in elkaar en is bijzonder leuk om te zien. De melancholische verhalen over vroeger zijn zelfs voor iemand die niet uit Maastricht komt grappig en herkenbaar. Maar het is niet alleen maar oppervlakkig gebabbel. Krikke heeft het programma diepgang weten te geven door bijvoorbeeld Willem van de Sande Bakhuyzen te laten praten over zijn liefde voor het regiseren. ,,Met hart en ziel draag je een boodschap uit. Het uiteindelijke resultaat is een bouwwerk dat in contact staat met je ziel.'' Ook boeiend is het gesprek met Pierre Bokma over acteren.

Naast dertien verschillende producties over muziek, sport en cultuur, nemen actualiteitenprogramma's een belangrijke plaats bij 'L1'. De twee dagelijkse nieuwsuitzendingen en drie keer per week de actualiteitenshow 'Limburg Laat', zorgen ervoor dat niemand in 'Vlaailand' iets hoeft te missen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden