Opinie

Prins Sikkeneur zei het al: de rest is stilte

Regisseur Carol Linssen kan niet alleen regisseren en acteren, maar ook heel goed z'n eigen recensie schrijven. Gevraagd naar de gang van zaken bij de première van zijn Hamletbewerking 'De ondergang van Elseneure' in het openluchttheater De Pinkenberg bij Arnhem, barst hij los: ,,Het publiek kwam oren en ogen tekort! Het was een geoliede, formidabele voorstelling, die als een horloge afliep. Nee, met de akoestiek in het bos was niks mis. We horen van alle kanten dat we goed te verstaan zijn. Op een winderige avond wordt wel wat tekst weggeblazen, maar dan vragen we de toeschouwers om dichtbij elkaar vooraan te gaan ziten.”

Arend Evenhuis

Zelfs de vogels in het bos raakten volgens Linssen onder de indruk van Hamlets laatste woorden. Hamlet heet in deze openluchtvoorstelling Sikkeneur, Prins van Elseneure. Met zijn dagboek in de hand verhaalt 'de vriend van Sikkeneur' (Horatio) de neergang van de bewoners in het Deense slot Elsinore. ,,Sikkeneur is dood. Mijn vriend is dood. Het felle gif kraait koning in mijn geest, mijn vriend. Blijf in deze barre wereld en schrijf mijn verhaal. Toen sprak Sikkeneur zijn laatste woorden. De rest is stilte.”

Die laatste gevleugelde woorden vielen volgens regisseur Linssen 'in een gapend gat van geluidsloosheid'. ,,Tegen half elf beginnen de vogels aan hun laatste zangrondje, als laatste groet aan de dag. Maar tegen elf uur, als de woorden 'de rest is stilte' weerklinken, is het plotseling dood-en doodstil. Alleen nog te horen is dan het geknars van de trolley, die langzaam over rails naar het dodenrijk wordt getrokken. De rest is dan echt stilte.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden