Prins Bernard Cultuurfonds Prijs 2011 voor Anton Corbijn

Anton Corbijn. © BRUNO PRESS Beeld
Anton Corbijn. © BRUNO PRESS

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 gaat naar fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. De oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een grootheid op cultureel gebied.

Redactie

Het Cultuurfonds ziet in Corbijn een belangrijke beeldmaker- en vormer van de populaire cultuur van zijn generatie. Hij geldt wat betreft de jury als voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors en wordt een 'unieke, multidisciplinaire kunstenaar' genoemd.

Anton Corbijn begon zijn carrière begin jaren zeventig met het fotograferen van popconcerten, waarvan veel foto's in het muziektijdschrift Oor verschenen. Begin jaren tachtig brak hij vanuit Londen internationaal door met portretfotografie van musici als bijvoorbeeld Tom Waits, Miles Davis, David Bowie en U2. Verder ontwierp hij platenhoezen en concertdecors en regisseerde hij videoclips. Op het gebied van film maakte hij naam door het regisseren van onder meer The American.

Geldbedrag en startkapitaal

Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt Corbijn een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan hij de naam en de doelstelling zelf mag bepalen.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt op 28 november 2011 uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden