Dans

Prima ballerina Igone de Jongh veegt de vloer aan met Het Nationale Ballet in haar nieuwe biografie

Igone de Jongh begon haar carrière in 1996 bij Het Nationale Ballet, waar ze in 2003 promoveerde tot de hoogste rang van eerste soliste. Ze heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan.Beeld ANP

Dinsdag verschijnt de biografie van prima ballerina Igone de Jongh (41). Daarin rekent ze meedogenloos af met Het Nationale Ballet, het gezelschap waar ze vorig jaar oktober na 24 jaar vaste dienst afscheid nam. 

Hoewel dat afscheid gepaard ging met mooie woorden, koninklijk bezoek en fraaie onderscheidingen, blijkt nu dat het toen allerminst pais en vree was tussen Igone de Jongh en het gezelschap. Er was destijds al verbazing over het feit dat de ballerina haar 25 jaar niet wilde volmaken, en het zilveren jubileum aan zich voorbij liet gaan. Duidelijk is nu dat De Jongh absoluut niet langer wilde blijven. Ze vertrok gefrustreerd en woedend.

De Jonghs boosheid geldt vooral Ted Brandsen, de directeur van Het Nationale Ballet. Hij zou haar steeds minder mooie rollen hebben gegeven, en hij blokkeerde bovendien een carrière voor De Jongh als balletmeester bij het gezelschap. Dansers krijgen vaak zo’n tweede carrière als ze te oud worden om nog op topniveau te kunnen dansen. Ze kunnen dan jongere dansers coachen en bestaande choreografieën instuderen. Volgens Brandsen was zijn prima ballerina totaal ongeschikt als balletmeester. 

De verwijdering tussen De Jongh en Brandsen begon volgens haar in 2015, toen zij als jurylid gevraagd werd voor de televisie talentenjacht ‘Dance, dance, dance’ bij RTL4. De Jongh nodigde Brandsen uit om naar de opnames te komen kijken, maar hij ging nooit op die uitnodiging in. Hij vond kennelijk dat ze de klassieke balletwereld geen dienst bewees, maar De Jongh zegt in de biografie dat ze die nieuwe wereld juist als een warm bad ervoer. De tegenstelling met de koude douches van Het Nationale Ballet kon volgens haar niet groter zijn.

‘Igone, de biografie’ werd geschreven door Marcel Langedijk, die eerder boeken schreef over Gordon en Najib Amhali. Er worden nogal krasse uitspraken in gedaan door mensen als Thijs Römer (De Jonghs echtgenoot), Chantal Janzen (haar hartsvriendin) en acteur Pierre Bokma, met we ze ooit samenwerkte. Niet per se ballet-ingewijden, en verre van objectief. Janzen stelt in het boek dat haar vriendin bij Het Nationale Ballet kan terugkeren ‘als de mensen met wie ze problemen heeft daar weggaan’. Balletdirecteur Brandsen is door Langedijk niet benaderd om weerwoord te geven. 

Een bespreking van ‘Igone, de biografie’ verschijnt zaterdag 21 november in Tijdgeest. 

Lees ook:
De afzwaaiende sterballerina waar iedereen voor valt

Ze danst met vuur, nee, met een vulkaan vanbinnen. In 2019 nam ze afscheid van Het Nationale Ballet: sterballerina Igone de Jongh. Balletrecensent Alexander Hiskemuller staat stil bij een van de bekendste en mooiste danseressen die Nederland heeft voortgebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden