Opinie

Prijsuitreiking loopt in de soep bij Cameretten

De prijsuitreiking van het 39ste Cameretten Festival is beschamend verlopen. Na het gastoptreden van de groep 'Het Groot Niet Te Vermijden' moest presentator van dienst Sjoerd Pleysier kennelijk uit de kelder gehaald worden, zo lang duurde het. Hij meldde meteen maar dat hij niet grappig was en eigenlijk niet wist hoe hij de tijd moest volpraten. In zijn paniek reikte hij officieus de publieksprijs al uit op basis van applaus en gejoel voor de drie finalisten. Of we even tien minuten iets voor onszelf konden gaan doen. De zaal liep meteen half leeg, een aanfluiting. Toen Pleysier terugkwam, volgde een ongemakkelijk interview met de vriendin van Ted Griffioen. Die kreeg uiteindelijk ook de officiële Publieksprijs in Rotterdam, de Persoonlijkheidsprijs ging naar Nathalie Baartman. Daarna werd het lastig, aldus juryvoorzitter Paul van Soest ('Toen was geluk heel gewoon'). De jury was 'teleurgesteld in de optredens van de finalisten ten op zichte van hun optreden in de voorrondes'. En was dus niet unaniem. De schuld daarvoor legde de jury voor het gemak maar bij de kandidaten. Een nogal laffe actie. Uiteindelijk ging stand-up comedian Anuar Alouad Abdelkrim met de juryprijs naar huis.

De avond begon met een optreden van Nathalie Baartman, student aan de Bossche Koningstheaterakademie. Zij was theatraal de meest interessante finalist. Getooid in een jurk van twee eeu-wen terug begon zij aan een licht absurd betoog waarin dat kledingstuk een hoofdrol speelde.

Ze heeft het traditionele cabaret letterlijk in een nieuwe jurk gestoken, aldus de jury. Haar uiteindelijke doel is contact. Dus vraagt ze iemand op de eerste rij samen een stam te vormen. Of loopt een mobiele beller achterna, omdat ze zich niet door hem gekend voelt. De jury had de meest lovende woorden voor haar, maar bedeelde haar met een derde plaats. Tweede werd Ted Griffioen, 19 jaar jong. Met jeugdige charme staat hij op het toneel. Zijn aartslelijke vriendin is de rode draad door zijn half uurtje. Eigenlijk is alles vreselijk, groot en erg aan haar, maar toch houdt Ted van zijn Jolanda. De grappen gaan voortdurend over haar rug en dat ging mij een beetje vervelen. Ook de jury miste 'nuancerering en zelfrelativering'. Muzikaal is hij sterker. Winnaar Anuar Alouad Abdelkrim is een derdegeneratie Marokkaan die het meest soepel en gemakkelijk op het podium stond. Dat vond ook de jury:

'Anuar neemt direct bezit van het hele podium. Hij zet een scherpe stand-up act neer.' Die voert langs zijn grootvader en vader, om uit te komen bij hemzelf. De verschillen maakt Anuar duidelijk voelbaar, de vaak schrijnende verhalen brengt hij met veel humor. Zijn broertje van vier zei de afgelopen week tegen iedereen die hij tegenkwam:

'Handje? Handje?' Omdat Rita Verdonk geen hand had gekregen van een imam. 'Op mijn afkomst is altijd die ene maar', stelt Abdelkrim. Wat mij betreft mag hij dat juist nog wat verder uitdiepen, in plaats van er alleen maar langs te scheren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden