Review

Prachtige troostbrief van zeven zinnen

Zeg het aan het nageslacht, honderd jaar christelijke gereformeerde kerk Groningen, 195 blz., te bestellen bij: chr. geref. kerk, W. A. Scholtenstr. 25/27, 9711 XB Groningen, f 45,- plus f 7,50 verzendkosten.

Een keurig gedenkboek, ook in deze zin dat wel wordt gerept van herrie op de kerkeraad en gedoe om 'samenwonen' (al in 1921), maar dat hieromtrent geen nadere bijzonderheden worden verstrekt. Nu zullen degelijke lezers ook niet daaraan de voorkeur geven; eerder aan, bijvoorbeeld, de bijdrage van ds. M. Drayer over de relatie van de jubilerende kerk met Israel.

De Vermaning aan het Meerpad, geschiedenis van de doopsgezinden in Nieuwendam 1843-1993, door mevr. dr. J. M. Welcker, 96 blz., F 27,90, te bestellen bij H. Smit, Elpermeer 27, 1025 AA Amsterdam.

Gedenkboek bij het 150-jarig bestaan van het kleinste kerkje van Amsterdam. De schrijfster sleept een menigte feiten en feitjes aan, waaruit de lezer die dapper doorzet, soms een aardige bijzonderheid kan opvissen, zoals deze: in de jaren twintig kon 'een grote wens' worden vervuld: er kwamen kussens op de voor de mannen bestemde banken aan de zijkant. De vrouwen zaten op stoelen in 't midden van het kerkje - en blijkens een foto was dit zo tot in de jaren vijftig.

Eugen Drewermann, Hij legde hun de handen op. De wonderen van Jezus. 176 blz. f 27,50. Meinema, Zoetermeer.

Eugen Drewermann, Duitslands bekendste r.-k. priester en psychotherapeut, vertaalt de Bijbel vanuit een psychologische invalshoek naar het heden, maar dat betekent geen verenging, maar juist een verrijking. 'Hij legde hun de handen op' is een verzameling van zestien preken over de wonderverhalen uit het Nieuwe Testament. Deze Drewermann is nu eens geen dikke pil, maar een prachtige verzameling korte overwegingen. Het wonder is bij Drewermann niet iets spectaculairs, het geloof, het vertrouwen, het overwinnen van de angst die het leven versmalt, de bevrijding uit van boven opgelegde structuren en denkpatronen - een thema dat in zijn werk steeds terugkeert. Zijn de wonderen echt gebeurd, kon Bartimeus echt weer zien, stond de jongeling te Nan echt op van zijn doodsbed? Bij Drewermann is deze vraag van ondergeschikt belang. Hij onderzoekt vooral de diepere lagen van de wonderverhalen. De jongeling te Nan is dan een moederskindje, dat rond moeders pappot rondhangt. Jezus maakt moeder en zoon los uit hun verstikkende verhouding en geeft de jongen een eigen leven als man terug. Jezus is bij Drewermann niet de supertherapeut, maar de bevrijder van Godswege.

Aleid Schilder, op bergen en in dalen. Kok, Kampen, 120 blz, f 21,50.

Dit is de derde bundel Trouw-columns van Aleid Schilder, die zijn verschenen van november '91 tot zomer '93. De rode draad is de verhouding tussen christendom en New Age, met als scharnierpunten God en het kwaad. Volgens Aleid Schilder verbinden deze christendom en New Age, volgens anderen scheiden ze deze juist. In deze bundel herroept ze het mensbeeld dat ze in haar boek Hulpeloos maar schuldig schetste. In deze bundel staan ook de vijf columns over 'een en twee', waarop de schrijfster veel negatief commentaar kreeg: 'Onbegrijpelijk' vonden veel mensen ze. In haar voorwoord geeft ze toe dat de krant misschien niet het beste middel is voor zo'n beschouwing. Het is kenmerkend voor Aleid Schilder: steeds in dialoog met lezers, luisteraars, haar kinderen. En omdat ze dat gesprek steeds weer aangaat bewegen haar thema's mee. Daarbij komt God steeds meer in het vizier, of men zich nu in het dal of op een berg bevindt.

De brieven van Marsilio Ficino, Rozekruis Pers, Haarlem, 252 blz. f 53.

De priester, musicus en arts Marsilio Ficino leefde tijdens de vijftiende eeuw, de Renaissance, in Italie. Hij verdiepte zich in het werk van Plato en in het werk van Hermes Trismegistus, mystieke gnostische teksten uit de derde eeuw na Chr. Ficino schreef onder meer achttien boeken over de onsterfelijkheid van de ziel en twaalf brievenboeken. Bij de Rozekruis Pers (het werk van Trismegistus is voor de Rozekruisers een belangrijke inspiratiebron) zijn nu 125 brieven uit het eerste boek verschenen. Het zijn korte, buitengewoon levendige brieven, prachtig vertaald en heerlijk om te lezen, ook voor wie niets met de Rozekruisers van doen heeft. Voor zijn 'troostbrief bij iemands overlijden' heeft Ficino slechts zeven zinnen nodig, waarin misschien wel alle rijkdom van die achttien boeken over de onsterfelijkheid van de ziel zit besloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden