FilmrecensieOne Night in Miami

Praatfilm ‘One Night in Miami’ laat vier zwarte beroemdheden samenkomen voor knetterend gesprek

Scène uit 'One Night in Miami'.  Beeld Primevideo
Scène uit 'One Night in Miami'.Beeld Primevideo

One Night in Miami
Regie: Regina King
Met Kingsley Ben-Adir, Eli Goree, Leslie Odom Jr, Aldis Hodge
★★★★☆

Remke de Lange

Op een historische avond in 1964 kwamen in een motelkamer in Miami vier vrienden en grootheden bij elkaar. Bokser Cassius Clay, die later Muhammad Ali zal heten, activist Malcolm X, zanger Sam Cooke en football-speler Jim Brown.

‘Zwarte beroemdheid’

Althans, in de fantasie van toneelschrijver Kemp Powers. In 2013 ging zijn stuk One Night in Miami in première. Daarin kijkt hij achter de publieke façades van grote namen die, tegen de achtergrond van de burgerrechtenbeweging, ieder op eigen wijze hun ‘zwarte beroemdheid’ definiëren. Met deze filmbewerking maakt actrice Regina King als regisseur haar speelfilmdebuut.

Clay (Goree), 22 jaar, energiek en in z’n nopjes met zichzelf, heeft zojuist de wereldtitel zwaargewicht gewonnen. Reden voor een feestje. En voor de bekendmaking van zijn bekering tot de islam, onder mentorschap van de ernstige Malcolm X (Ben-Adir).

Rechtlijnige activist

Deze rechtlijnige activist bepaalt voor een groot deel de toon van de avond. Niet alleen omdat zijn minibar hooguit vanilleijs te bieden heeft, ook omdat hij zijn vrienden graag de maat neemt. Wat doet bijvoorbeeld Cooke (Odom), rijk geworden met zingen voor een overwegend wit publiek, nou helemaal voor de ‘zwarte zaak’? En wat denkt sportster Brown (Hodge) in Hollywood te gaan zoeken?

Het knettert flink tussen de vier in een film die trage momenten kent maar via de prima hoofdrolspelers toch mooi grote maatschappelijke onderwerpen met persoonlijke dilemma’s verweeft. Een fijn gedoseerde praatfilm die even historisch als actueel is.

Te zien op Amazon Prime Video

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden