Praag: stad van muziek, kunst, Kafka en de Moldau

19.30 uur, Nederland 1

In de achtste en laatste aflevering van ’KRO Citytrips’ bezoekt presentator Karin de Groot de Tsjechische hoofdstad Praag en laat ze verrassende en inspirerende plekken zien. Aan de hand van tips van kijkers toont het programma kunstwerken van een Praagse kunstenaar, een bijzondere picknickplek, clubs met een muziekstijl die oorspronkelijk is ontstaan in New Orleans, een expositie van een beroemde Praagse zoon en een populaire Tsjechische sport.

Zo ontmoet Karin kunstenaar David Cerny. Samen gaan zij een aantal van zijn werken bekijken die gewoon in de openbare ruimte staan. Cerny werd onder meer beroemd als de kunstenaar die na de Fluwelen Revolutie van 1989 een sovjettank roze heeft geschilderd. Verder roeit Karin de Groot over de veelbezongen Moldau naar een eiland, met eten en drinken gekocht in een lahudky; een delicatessenwinkel waar ze ook wijn en allerlei andere artikelen verkopen om te picknicken. Zoveel eilandjes zijn er niet, maar een goeie keus is Strelecky Ostrov.

Niet alleen op het gebied van klassieke muziek heeft Praag een naam hoog te houden, ook op het gebied van jazz. Vroeger maakte de jazzcultuur van Praag deel uit van de undergroundscène. Jazz Club ’AghaRTA’ staat in deze uitzending in de schijnwerpers, want dit is een goed voorbeeld van een club waar jonge muzikanten tegenwoordig (nog) een kans krijgen.

De stad Praag is daarnaast onlosmakelijk verbonden met de beroemde schrijver Franz Kafka. Je komt overal in de stad dingen tegen die je aan hem doen herinneren, waaronder het nieuwe Franz Kafka Museum. Daar is een tentoonstelling te zien die net is aangekocht: The City of K. De tentoonstelling, die meer een ervaring dan een bezichtiging is, is in Barcelona begonnen, daarna in New York geweest en is nu voor tien jaar aangekocht door het Praagse museum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden