Fotoprijs

‘Positie Omtzigt, functie elders’: de foto met die fatale tekst wint de Zilveren Camera

Verkenner Kajsa Ollongren haast zich naar haar dienstauto, als ze even daarvoor een positieve uitslag van een coronatest heeft gekregen. Op de leesbare papieren onder haar arm staat ‘positie Omtzigt, functie elders’ en ‘Linkse partijen houden elkaar niet echt vast’. Beeld Bart Maat
Verkenner Kajsa Ollongren haast zich naar haar dienstauto, als ze even daarvoor een positieve uitslag van een coronatest heeft gekregen. Op de leesbare papieren onder haar arm staat ‘positie Omtzigt, functie elders’ en ‘Linkse partijen houden elkaar niet echt vast’.Beeld Bart Maat
Ally Smid

Hij won er ook al de ANP Nieuwsfoto van het Jaar en de PrinsjesFotoprijs mee. En deze vrijdag de Zilveren Camera, de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie in Nederland. Bart Maat (Dordrecht, 1979), politiek fotograaf voor het ANP, schoot op 25 maart op het Binnenhof dé foto van het politieke jaar 2021.

Deze foto van minister Kajsa Ollongren en haar leesbare geheime notities, toen ze na een positieve coronatest halsoverkop een overleg verliet, betekende het einde van het verkennersschap voor Ollongren en Annemarie Jorritsma. Volgens de jury veroorzaakte Maat hiermee behalve een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde, ook een discussie over de huidige bestuurscultuur.

Na publicatie van de foto kreeg Maat naast positieve, ook veel negatieve reacties. “Mensen noemden me een rat en riooljournalist. Een man die het land in chaos had gebracht”, zei hij tegen het AD.

Peter R. de Vries

De tweede prijs ging naar Joris van Gennip die op 6 juli de agenten vastlegde in de Amsterdamse Lange Leidsedwarsstraat na de moord daar op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Sportfoto van het jaar werd de fatale buiteling van Mathieu van der Poel op de Olympische Spelen in Tokio door Robin van Lonkhuijsen.

Ook vielen foto’s van Van Gennip en Arie Kievit in de prijzen van een ondergelopen camping in Roermond en evacuatie van bewoners in Valkenburg, een uit de hand gelopen demonstratie op het Museumplein van Richard Mouw en een verlaten bioscoop in Kaboel van Bram Janssen.

Lees ook:

Zilveren Camera 2020 voor intiem portret van stervende coronapatiënt

De jury van de Zilveren Camera moest kiezen uit veel coronafoto’s. Een serie die Kees van de Veen maakte op de ic in Assen sprong eruit. ‘Het verdriet uit de cijfers heeft hij persoonlijk gemaakt.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden