Portret uit 19de eeuw desastreus gerestaureerd

'Het werk van een varken'. Dat was de kop die de krant El Heraldo de Aragón er gisteren voor gebruikte. De krant doelde op de restauratie van een schilderij van Jezus, die van de krant de twijfelachtige eer meekreeg de slechtst uitgevoerde restauratie ooit te zijn.

Redactie

Het schilderij, Ecce Homo, is het werk van Elias Garcia Martinez en stelt het portret voor van Jezus Christus. Garcia Martinez schilderde het in de 19de eeuw, en het werk hangt aan één van de wanden van het kerkje Santuario de la Misericordia in Borja, in de Spaanse provincie Saragossa. Het schilderij verkeerde in slechte staat, en moest gerestaureerd worden. Het resultaat is echter zo desastreus, dat inmiddels naarstig wordt gezocht naar degene die verantwoordelijk is voor de 'restauratie'. Momenteel staat een tachtigjarige buurvrouw van de kerk onder verdenking.

De zaak werd op 7 augustus naar buiten gebracht op het blog van het Studiecentrum van Borja. Het centrum houdt zich bezig met onderzoek naar het werk van onder meer Garcia Martinez. Tijdens een inventarisatie in de kerk van de aanwezige religieuze werken, werd de ontdekking van de verminking gedaan. Een paar weken later kregen de Spaanse media er lucht van.

In navolging van de berichtgeving door El Heraldo de Aragón over de zaak, ging het landelijke dagblad El Pais zich er in verdiepen. De krant nam contact op met de wethouder Cultuur van de gemeente, Juan María de Ojeda. Ojeda wist te vertellen dat een vrouw van tachtig zich inmiddels bij de lokale autoriteiten heeft gemeld als verantwoordelijke voor de verminking. Volgens de wethouders begon de vrouw 'spontaan en met de beste bedoelingen' aan haar verwoestende klus, maar liep de situatie al snel uit de hand. Niemand heeft dan ook opdracht gegeven voor de reparatie ven het kunstwerk, benadrukte Ojeda.

Schade
Volgens El Pais is de gemeenteraad inmiddels op zoek naar de familie van de kunstenaar die in het bezit zou zijn van een tweede exemplaar van Ecce Homo. Ook wordt gezocht naar een professionele restaurator, die een inventarisatie van de schade kan maken, en hopelijk de gedane verminking kan terugdraaien.

Volgens Ojeda was het werk niet van groot belang of waarde, maar zijn de mensen in Borja er emotioneel aan gehecht. In de ogen van El Pais vindt de vrouw geen genade. De krant sprak van een 'restauratie die een vernietiging wordt', en concludeerde met 'een bloedbad' te maken te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden