Populaire liedteksten worden steeds dommer

Zangeres Beyoncé komt als slechtste uit de bus wat intelligente liedteksten betreft. Haar fans scoren ook teleurstellend laag op examens. Beeld epa
Zangeres Beyoncé komt als slechtste uit de bus wat intelligente liedteksten betreft. Haar fans scoren ook teleurstellend laag op examens.Beeld epa

"Shake it off, Shake it off", zingt Taylor Swift in een van haar populaire nummers. Een lied met een lekker deuntje, maar niet bijster intelligent opgeschreven, ontdekte data-analist Andrew Power-Morse. Weinig lettergrepen en veel simpele woorden. En Taylor Swift en haar songwriters zijn niet de enige die zich hier schuldig aan maken. In de afgelopen tien jaar zijn liedteksten rap in intelligentieniveau gedaald. Zelfs voor leerlingen uit groep zes is het allemaal net iets te simpel.

Redactie

Dat de songteksten van de Beyonce's en de Maroon 5's geen literaire hoogstandjes zijn, wist Power-Morse - net als de rest van de wereld - eigenlijk al. Maar hoe stupide de liedteksten exact waren, dat had nog niemand onderzocht. Dus bekeek hij 225 liedjes die in de afgelopen tien jaar minstens drie weken op nummer 1 stonden in de Pop-, Country-, Rock- of R&B/ Hiphoplijsten. De teksten daarvan analyseerde Power-Morse aan de hand van de Flesch-Kincaid Grade Level Test, een Amerikaanse toetsingmethode die de moeilijkheidsgraad van stukken tekst in kaart brengt. Hoe meer lettergrepen en hoe langer de woorden, hoe intelligenter de tekst is de redenatie.

En wat blijkt? De meeste songteksten zijn dusdanig makkelijk dat leerlingen uit groep vijf er zonder enig gehaper tijdens een voorleesronde doorheen komen. Zo simpel waren ze tien jaar geleden nog niet, ontdekte Power-Morse. In 2006 schuurden de teksten tegen een groep zes-niveau aan, maar vorig jaar dreigde het zelfs af te zakken naar groep 4. Daar zijn vooral grote namen als Beyoncé, Ke$ha en Chris Brown debet aan. Artiesten als Eminem, Carrie Underwood en Nickelback tillen het niveau juist omhoog.


Niet helemaal valide

Maar, geeft Power-Murse eerlijk toe, helemaal valide is zijn onderzoek niet. Hij keek dan wel naar de lengte van woorden en het aantal lettergrepen, maar de context liet hij buiten beschouwing. Of de liedjes daadwerkelijk aan intelligentie missen, is dus niet met 100 procent zekerheid te zeggen.

"In countryliederen worden vaker woorden met meer lettergrepen gebruikt, zoals Hallelujah, cigarettes, hillbilly, and tacklebox", schrijft Power-Murse op zijn blog. Vanzelfsprekend komt country dan als meest intelligente genre uit de bus en worden hiphoppers met hun vele he's en yo's als dommer gezien. Feit is wel, zegt de data-analist stellig, dat de teksten dusdanig makkelijk zijn, dat jonge basisschoolscholieren - ook die van groep drie - er makkelijk mee uit de voeten kunnen.

Beethoven
Willen we meer weten over wat muziek over je intelligentie zegt, dan moeten we kijken naar het onderzoek van programmeur Virgil Griffith. Hij koppelde de tien favoriete liedjes van studenten van verschillende universiteiten aan hun SAT-scores (toelatingsexamens voor hogescholen en universiteiten). En, ontdekte Griffith, dat zegt wat over de studenten én over de universiteiten.

De studenten die naar de dweperige klanken van Norah Jones luisterden of terug gingen in de tijd met Led Zeppelin, scoorden bovengemiddeld goed op examens. Veel beter, of eigenlijk het best, presteerden de studenten die zwijmelden bij de symfonieën van Beethoven. Het slechts presteren de fans van - haar naam valt weer- Beyoncé en rapper Lil Wayne. Of we nu massaal naar Beethoven moeten luisteren om ons iq een paar punten op te krikken? Daar laat Griffith zich niet over uit. Maar je kunt het met deze bekende symfonie prima uitproberen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden