Froukje Veenstra

InterviewFroukje Veenstra

Poptalent Froukje: ‘Ik ben niet zo'n artiesterige artiest’

Froukje VeenstraBeeld Foto Willem de Kam

Kenners voorspellen singer-songwriter Froukje een gouden toekomst. Zelf wil de 19-jarige uit Nieuwkoop vooral een eerlijke artiest zijn, die in haar songs maatschappelijke en persoonlijke kwesties bespreekt.

Saskia Bosch

Dik een jaar geleden was Froukje Veenstra nog een volslagen onbekende conservatoriumstudent. Maar vanaf het moment dat haar eerste single Groter dan ik viraal ging, zit ze zoals ze zelf zegt in een achtbaan. Kenners noemen haar een van de grootste poptalenten van ons land, ze werd uitgeroepen tot 3FM-talent en mocht met Wende’s Kaleidoscoop optreden in Carré.

En dat allemaal op basis van een nummer dat ze in opdracht voor haar studie songwriting aan het Rotterdamse Codarts Conservatorium schreef. Froukje verklaart het succes van Groter dan ik uit het onderwerp van de song. In het nummer zingt ze in puntige bewoordingen over de klimaatcrisis:

‘Happy new year
De wereld staat in de fik
En ik zou het willen blussen
Maar het vuur is groter dan ik.’

“Ik denk dat het nummer opviel door de duidelijke boodschap”, vertelt de zangeres. “En veel mensen zitten met de klimaatcrisis in hun maag.” Maar het zal ook de attractieve mix van pop met hiphop en dance ­geweest zijn, die ervoor heeft gezorgd dat de song inmiddels al meer dan 1,5 miljoen keer is gestreamd.

Stroomversnelling

Na het succes van haar debuutsingle maakte Froukje zich op voor een druk jaar, maar door de coronacrisis ging er een dikke streep door haar plannen.

“Ik brak net voor de lockdown door en dus was het wel even slikken toen alles op slot ging. Want je hebt het gevoel dat je in een stroomversnelling zit en dat die dan wordt gestopt. Uiteindelijk viel dat erg mee. Hoewel ik niet kon optreden, heb ik toch door kunnen groeien. Maar het blijft jammer dat je niet echt kunt voelen wat er allemaal gebeurt.” Het gedwongen thuiszitten bood haar wel de gelegenheid om te werken aan haar net verschenen eerste EP Licht en donker. Gewoon in een hoekje in haar kamer, omgeven door computer en ­instrumenten. Muzikaal voorziet de plaat in dansbare en aantrekkelijke popsongs, die genoeg tegendraadsheid bieden om niet snel te gaan vervelen.

In tegenstelling tot de hit Groter dan ik zijn de nieuwe liedjes geen protestsongs, maar persoonlijke nummers. Wanneer we haar kort na de opnames van haar optreden op Eurosonic Noorderslag spreken, blijkt Froukje te praten zoals ze schrijft: bedachtzaam en in heldere formuleringen.

Tijdens het gesprek vallen steeds weer de woorden nuchter en eerlijk. “Ik hoop dat ik een eerlijke artiest ben die zowel persoonlijke als maatschappelijke kwesties bespreekt. Ik ben niet zo’n artiesterige artiest. Ik ben gewoon Froukje en ga graag in gesprek met mensen en doe dat via mijn muziek.”

null Beeld Foto Willem de Kam
Beeld Foto Willem de Kam

Het is die nuchterheid die haar in staat stelt om met de plotselinge roem om te gaan. “Ik kan het goed aan”, benadrukt ze lachend. “En ik heb mijn vrienden en familie die een veilig vangnet zijn op om terug te vallen.”

Het is haar eerlijkheid die haar teksten zo herkenbaar maken. Een van de mooiste nummers van Licht en donker is Heb ik dat ­gezegd? Het gaat over een gevoel dat iedereen wel kent. Dat wanneer je op de vraag hoe het gaat er voor je het weet eruit hebt geflapt: ‘Slecht’. Om je vervolgens meteen af te vragen of je de ander daarmee niet tot last bent.

“Het is voor mij en voor veel mensen moeilijk om te zeggen hoe het echt met je gaat. Je bent altijd bang dat je te veel ruimte inneemt met je problemen. Maar als ik heb gepraat over de dingen waar ik mee zit, voel ik me altijd lichter. Daarom hoop ik dat mensen zich door dit lied er bewust van worden dat je je gevoel niet binnen hoeft te houden en dat het helpt als je eerlijk bent.”

‘Ik zit alleen maar binnen’

Ook in de andere songs put de zangeres uit haar eigen leven. Het titelnummer gaat bijvoorbeeld over de vraag hoe haar generatie met de lichte en zware dingen van het ­leven kan omgaan.

“Het licht bestaat eruit dat we als jonge mensen veel ruimte hebben om ons te wikkelen. Maar we worden ook geconfronteerd met zware dingen, met grote problemen ­zoals de klimaatcrisis. En we kunnen ook zoveel kanten op dat het juist verstikkend kan zijn.”

“We zijn ons bewust van onze potentie maar we zijn ook minder snel tevreden. ­Bovendien doen ook de sociale media veel met ons. Veel van mijn vrienden willen ­artiest worden en als je dan op sociale media kijkt lijkt het net alsof iedereen met betere dingen bezig is dan jij.”

Onder de donkere dingen van haar leven schaart de muzikante de coronacrisis. “Ik ben student, maar ik zit alleen maar binnen. Het is alsof mijn studententijd aan me voorbij aan het glijden is.”

Gelukkig staan er genoeg positieve ­tegenover. “Voor mij zijn de lichte dingen de fijne mensen om me heen en het feit dat mijn muzikale carrière nu zo goed loopt. Er wordt me momenteel muzikaal zoveel ­gegund. Alles gaat nu in een stijgende lijn. Er zal vast een fase komen waarin het wat minder gaat. Dat ik bijvoorbeeld een plaat uitbreng die niet goed wordt ontvangen. Geen idee hoe ik daar op ga reageren. Maar het zal vast iets zijn waar ik van leer.”

Lees ook:

Eurosonic Noorderslag viert zijn jubileum digitaal

Een jaar overslaan is geen optie, dus viert Eurosonic Noorderslag zijn zevende lustrum online.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden