InterviewFrenna

Popster Frenna: Ik heb dingen gedaan die ongekend zijn voor de hiphopcultuur

De Haagse rapper Frenna. Beeld Martijn Gijsbertsen
De Haagse rapper Frenna.Beeld Martijn Gijsbertsen

Met het ongelooflijke aantal van 1 miljard streams is de Haagse rapper Frenna de meest beluisterde popartiest van Nederland. Hij bulkt inmiddels van het zelfvertrouwen. Dat was vroeger wel anders.

Frank Hettinga

“Wil je een sappie?”, vraagt Frenna hartelijk. Hij trekt een paar blikjes fris uit de koelkast en schuift ze nonchalant over de langwerpige houten tafel. De rapper nestelt zich aan het hoofd in een van de chique zwarte fauteuils. Aan de muur hangen foto’s van zijn helden: Bob Marley, Michael Jackson, Kobe Bryant, Tupac. Dit is de vergaderzaal van zijn eigen ‘headquarters’, zijn muziekstudio in Den Haag.

De 29-jarige Frenna, echte naam Francis Edusei, is een van de populairste popsterren van Nederland. Naam maakte hij met rapcollectief SFB, maar als soloartiest knalde hij helemaal door het dak. Reggae, soul, of een mierzoete ballad: er is geen genre dat hij schuwt, hij coverde zelfs nummers van Bløf en Abel. De melodieën zijn het vliegwiel, waarop hij vervolgens vernuftige rap- en zanglijnen legt, met een laag autotune. Deze week verscheen zijn vijfde soloalbum: Highest.

Zijn vorige album heette ’t Album onderweg naar Het Album. Hij grinnikt: “Ja, dit is Hét Album inderdaad”. Twee jaar lang spaarde hij zijn beste songs op voor Highest. Op de albumhoes staat hij afgebeeld met een gigantische arend. Geen photoshop, zo blijkt. “Ik ben met mijn broertje met een arend op de foto gegaan. Hij liet zien dat het zonder angst kon, maar ik was fucking bang. Ik heb het daarna heel, heel snel gedaan.” Hij schudt zijn hoofd. “Vooral als hij zijn nek draait, dan kijkt hij je zo in je ogen aan. Echt sick.”

Sterkste roofvogel

“De arend is de sterkste roofvogel toch? Hoog in de lucht overziet hij alles. Ik dacht: ik heb nu wel het een en ander bereikt in het urbanwereldje. Ik vind dat ik dingen heb gedaan die ongekend zijn voor de hiphopcultuur. Het begon als een bijnaam die de jongens aan mij gaven. Ze noemden me The Highest. The highest capo. De arend is een symbool geworden voor die status.”

Met recht mag Frenna zich de Nederlandse koning van de muziekstreams noemen. Het bewijs hangt in de loungekamer aan de muur. Boven een oplichtende foto van de Haagse artiest staat het getal: 1.000.000.000. Precies, een ongelooflijk aantal van een miljard streams. Na Mr. Probz is hij pas de tweede Nederlander die dat is gelukt. Vanuit zijn hoofdkwartier bestiert hij ook zijn eigen label en festival, 777.

“Ik ben hier vaker dan in mijn eigen huis. Het is de plek waar ik muziek maak, interviews doe, vergader. Ja, het is ook de thuisbasis van mijn vrienden, haha. In de nacht komen ze langs, en dan gaan we televisie kijken, chillen, muziek maken. Dit is gewoon home.” Onder een joekel van een televisiescherm prijken zijn muziekprijzen en awards in een vitrine. De ijskast koelt flessen Chardonnay en Dom Pérignon.

Frenna bulkt van het zelfvertrouwen door al het succes. Dat was ooit anders. “Een vriend van me zei vroeger dat ik van de muziek zou kunnen leven. Ik ging helemaal stuk. Wat klets je nou, wat ga ik daarmee verdienen dan, zei ik. Ik durfde niet, ik was laf. Maar hij geloofde in mij, pushte me. Door hem ging ik mij honderd procent op de muziek focussen.”

Frenna: 'Met echte instrumenten gaan de songs meer leven. Het maakt ze timeless.' Beeld Martijn Gijsbertsen
Frenna: 'Met echte instrumenten gaan de songs meer leven. Het maakt ze timeless.'Beeld Martijn Gijsbertsen

Geen lieveling

Het bracht hem op het rechte pad. In Dragon Roll rapt hij: ‘Vroeger was Frennie nog een bandiet’. “Ik was geen lieveling, om het zo te zeggen. Je weet toch, de wijk waarin je opgroeit, de Schilderswijk, de mensen waarmee je omgaat, daardoor bewandel je paden die je eigenlijk niet hoort te bewandelen. Ik kom van de straat. En de straat laat je weinig opties zien om money te maken. Ik probeerde zo mijn ouders te helpen, door snelle money te verdienen.”

“Weet je, in mijn hoofd speel ik in een film die om mij draait. Ik speel de hoofdrol. Aan het begin zie je alle shit fout gaan. Mijn ouders die stressen… We werden zelfs een keer uit huis gezet, omdat mijn moeder de huur niet kon betalen.”

Deurwaarders kwamen langs, ze sleepten alles het huis uit. “Een fucked up-moment. De hele buurt keek mee. Dat is me altijd bij gebleven. En ik weet nog dat ik dacht: ooit gaat dit goed komen, ik ga dit allemaal recht trekken, ik zal mijn ouders helpen. Wacht maar.”

Maar aanvankelijk lijkt het toch weer de verkeerde kant op te gaan. In 2017 wordt hij samen met SFB-rappers Priceless en KM in Suriname beschuldigd van seks met een minderjarige en het verspreiden van een seksfilmpje. De rechter in Paramaribo stelt dat de rappers in de fout zijn gegaan, maar dat ze niet langer vast hoeven te zitten gezien hun lange voorarrest. Na 77 dagen komt Frenna vrij.

“Ik kan niet echt iets over die zaak zeggen, omdat ik in hoger beroep ben gegaan om mijn onschuld te bewijzen. Maar toen ik daar zat, voelde ik precies diezelfde strijdvaardigheid. Ik dacht: als ik terugkom, zal ik keihard werken, de beste muziek uitbrengen die ik maar kan maken.”

Op Highest toont Frenna hoezeer hij productioneel en tekstueel gegroeid is. Normaal gesproken laten veel rappers hun sound voornamelijk uit de computer rollen. Maar dat wil Frenna niet meer. Hij werkt nu met echte muzikanten. Neem het nummer Dragon Roll. De saxofonist liet hij er speciaal voor uit Duitsland komen. Ook speelden een pianist, gitarist en violist veelvuldig mee. “Met echte instrumenten gaan de songs meer leven. Het maakt ze timeless. Daarom klinken songs van vroeger ook zo iconisch.”

Golden Earring

Het moet hem dat laatste zetje geven, om zijn droom te verwezenlijken: internationaal succes. Op Highest werkt hij al samen met met Britse rappers, zoals de rapcrews D-Block Europe en NSG. Het ultieme zou een feature met wereldster Drake zijn. “Hij is voor mij the highest. Of the highest. Of the highest. Hij is gewoon de beste.”

En mocht het Frenna inderdaad lukken voet aan internationale grond te krijgen, dan kan hij zich aansluiten in het rijtje van de Haagse rockbands Shocking Blue en Golden Earring. Al zeggen die namen Frenna – trots op zijn stad Den Haag – niks. Maar als hij Spotify erbij pakt op zijn telefoon, herkent hij Venus natuurlijk. Hij zingt mee: “She’s got it. Yeah, baby, she’s got it!” Verbouwereerd: “Is dit Haags!?”

Dan, Radar Love, van Golden Earring. “85 miljoen keer gestreamd! En ze komen uit Den Haag!? Dat wist ik never niet, man. Fuck zeg.” Of hij nu Shocking Blue of Golden Earring gaat samplen, zoals hij deed met Onderweg van Abel? “Ja, dat ga ik sowieso doen, man. Ik ga ze eens goed checken. Dit is sick! Ik ben heel bijgelovig. Nu je mij dit hebt verteld, weet ik gewoon dat ik ervoor gemaakt ben om die stap ook te maken. Dat moet!”

“Waarom? Ik wil het verschil maken. Ik denk dat ik die guy ben. Eerst was rappen voor mij onmogelijk. Laat staan dat ik er iets mee zou kunnen verdienen. En kijk eens wat ik allemaal heb gedaan. Voor mij is niks meer onmogelijk. En ik wil de beste toekomst voor mijn dochter die ze maar kan krijgen. Dat betekent dat ik nu all-in moet gaan.”

Lees ook:

De coronacrisis dwingt Nederlandse rappers tot introspectie. En dat is winst

Rappers hebben het doorgaans over wat er gebeurt in hun leven. Nu die levens stilstaan, keren ze zich naar binnen, en daar is het bepaald geen feest.

Vroeger waren het volkszangers, nu rappers: waarom hiphop en voetbal hand in hand gaan

Vroeger kwamen voetbalclubs met volkszangers op de proppen, nu zijn het rappers. Want de werelden van voetbal en hiphop liggen dicht bij elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden