Opinie

Politiek getinte Zwanen

De Nederlandse Dansdagen (NDN) in Maastricht afgelopen weekend waren het startschot voor het nieuwe dansseizoen.

Met een selectie van voorstellingen werd een terugblik gegeven op de opmerkelijkste producties van het afgelopen seizoen, voorafgegaan door een gala waarin makers en liefhebbers de danskunst in Nederland 'vierden'. En daar horen 'Zwanen' bij: de prijzen van de Vereniging van Schouwburg-en Concertgebouwdirecties voor de beste productie, prestatie en danspersoonlijkheid. Jammer dat de NPS-registratie op een tijd werd uitgezonden dat de meeste Nederlanders aan de zondagsbrunch zaten.

Ed Wubbe van Scapino Rotterdam zette de politiek beladen toon voor het doorgaans zo feestelijke Dansprijzengala toen hij namens choreografe Amanda Miller de Zwaan voor de beste dansproductie 'Four for Nothing' in ontvangst nam. ,,Shame on you, commissie”, schreeuwde hij tot vier keer toe in de microfoon. Wubbe doelde op het advies van de commissie Dans van de Raad voor Cultuur, integraal overgenomen door staatssecretaris Medy van der Laan, waarin voor de komende periode geen plaats meer wordt ingeruimd voor drie van de meest eigenzinnige choreografen uit het dansbestel: Hans Tuerlings, Truus Bronkhorst en Piet Rogie.

Dat de Zwaan voor de beste dansprestatie naar danser Jens Van Daele ging voor zijn indrukwekkende rol in Piet Rogies 'Spring', maakt dat opgevolgde advies extra wrang. Marian Sarstüdt (exdirecteur van het Nederlands Dans Theater en artistiek leider van de dansafdeling Koninklijk Conservatorium) kreeg de Prijs van de Nederlandse Dansdagen vanwege haar bijzondere betekenis voor de danskunst in Nederland. Ook zij wees op de bezuinigingen.

,,Laat politici een tijdje meedraaien met de dansgezelschappen. Dan zien ze hoe efficiënt en creatief met de beperkte financiële middelen wordt omgesprongen.” Even dreigde een mineurstemming, maar de uitreiking van de Gouden Zwaan aan de totaal overrompelde danser Tim Persent zorgde voor een emotionele finale: een terecht eerbetoon aan Nederlands meest charismatische danser.

Er was meer onbegrip voor de cultuurnota in het debat van de NDD over de Nederlandse dans en de komende bezuinigingen. De verzamelde danswereld was eendrachtig in het afwijzen van het advies van de Raad voor Cultuur, maar minder gebroederlijk als het op een alternatief aankwam. De vraag of er niet veel eerder gezamenlijk op de te verwachten bezuinigingen ingespeeld had kunnen worden, bleef onbeantwoord.

Grote afwezigen waren staatssecretaris Van der Laan, die had afgebeld en, op een enkeling na, degenen om wie het uiteindelijk draait: de dansmakers zélf. Die hadden het waarschijnlijk te druk met hun voorstellingen her en der in Maastricht. Hoewel de selectie voor de Dansdagen betwistbaar is, gaf ze toch een aardig beeld van de diverse en kwalitatief hoogstaande dans in Nederland. Via 'naakte performancedans' van Nicole Beutler, spoedde het Dansdagenpubliek zich naar de 'gedanste' bijbelvertaling van De Meekers of het weergaloze Forsythe-ballet 'Duo' van het Nederlands Dans Theater. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: tot 10 oktober worden in het kader van de Dansweek in heel Nederland tal van dansactiviteiten georganiseerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden