Recensie

Poëzie zonder poespas, verrijkt met een sober kleurenpalet

Jij begint. Beeld RV

Kees Spiering bewijst weer dat hij een van onze beste jeugddichters is.

De gedichten van Kees Spiering kwamen het laatste decennium spaarzaam tot ons via bloemlezingen kinderpoëzie of posters en kussenslopen van uitgeverij Plint. Voor het eerst in veertien jaar verschijnt zijn werk nu weer in boekvorm, en dat werd tijd. De voortreffelijk vormgegeven verzamelbundel ‘Jij begint’ bevat 78 oude en nieuwe gedichten uit ruim dertig jaar dichterschap en toont dat Spiering een van onze beste jeugddichters is.

Zijn poëzie verhaalt over kleine momenten en voor tieners (of mensen die dat ooit geweest zijn) herkenbare gevoelens, die dankzij een verrassend beeld of sterke observatie opeens indruk maken, een glimlach opwekken of ontroeren. Zoals een doodgewone kus aan een stokoude oma: “Haar wang / was dun en slap, boog van je / lippen weg, als kuste je / een theedoek aan de lijn.”

Opgegeten vogel

De deuren van Spierings gedichten staan wijd open, wat niet betekent dat ze meteen alles prijsgeven. Maar zijn ongedwongen, rechtstreekse toon is uitnodigend, zijn heldere taal ‘gewoon’. Spiering doet niet aan poëtische poespas, maar als je zijn gedichten hardop voordraagt, hoor je dat zijn ‘gewone’ zinnen wel degelijk uitgekiend zijn: subtiel gebruik van rijm, alliteratie en secuur enjambement zorgen voor een sterke samenhang.

Zo dicht Spiering over pesten, scheidende ouders, maar ook over een straatmuzikant (‘nu spreidt en sluit hij nog de zon / uit zijn accordeon’) of de overgebleven pootjes van een opgegeten vogel op het tuinpad (‘die nog zo graag wilden / grijpen - een tak, een hoge tak.’)

En hij schrijft roerend over (het verlies van) huisdieren en eerste liefdes. Soms hartstochtelijk: “Nooit eerder had mijn hart / gevochten met mijn borst/ zoals een kat soms vecht / met zijn reismand.” Soms aarzelend: “Gisteren - geloof ik - eindelijk echt gekust. / Annemieke, op het feest van John.” Aan het eind vat Spiering haarscherp de betekenis van dat moment samen: “Verder geschuifeld, anders dan daar voor / er was iets voorbij en begonnen.”

Dankzij nieuw tekentalent Alette Straathof is deze prachtbundel ook een lust voor het oog. Zij varieert vindingrijk met een sober palet - zwart-wit en blauw -, verschillende technieken en materialen. Een van de hoogtepunten is de tekening bij ‘Woord’: een jongen omhelst een leegte in de vorm van zijn voormalige vriendin.

Oordeel: Verrassende beelden, sterke observaties, ongedwongen toon.

Kees Spiering
Jij begint
Ill. Alette Straathof Luitingh-Sijthoff; 
104 blz. € 19,99

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden