FilmPoezen

‘Poeslief’, de bioscoopfilm gemaakt van kattenfilmpjes

Abatutu, de beroemdste kat van Nederland. Beeld
Abatutu, de beroemdste kat van Nederland.Beeld
Nienke Schipper

Iedereen houdt van kattenfilmpjes, of tenminste heel veel mensen. Daar kan ik wel wat mee, dacht filmproducent Ignas van Schaick. De maker van de succesfilms ‘De Wilde Stad’ en ‘De Nieuwe Wildernis’ komt op dierendag, 4 oktober, met een nieuwe bioscoopfilm: ‘Poeslief’. Daarvoor roept hij mensen op om via zijn facebookpagina filmpjes van hun eigen katten op te sturen.

“Eigenlijk begon het allemaal met Abatutu”, vertelt Van Schaick. De bekendste kat van Nederland werd beroemd door glansrollen in films als ‘De Wilde Stad’, ‘Superjuffie’ en ‘Wiplala’. “We hadden al eerder met hem samengewerkt en we dachten dat het leuk was om hem de hoofdrol te geven in een soort ‘leukste homevideo’s-film’.”

De film behandelt verschillende thema’s: katten en water, katten en honden, katten en andere dieren, etcetera. Abatutu krijgt de stem van presentatrice Nicolette Kluijver en zal elk onderdeel inleiden met een grappig filmpje. “Nee, het wordt geen artistiek hoogstandje, het is vooral voor de lol. Ik hoop dat mensen hard zullen lachen in de bioscoop.”

Vertederende beelden

Bloopers dus, maar ook vertederende kattenfilmpjes. “Zoals een kip die zich ontfermt over een nestje kittens. Het is een ode aan de kat, maar het moet wel meer zijn dan een standaard kattenfilmpje dat je op internet ziet.” Zo wordt er bijvoorbeeld ook gerefereerd aan de actualiteit met teksten en oneliners van Dennis Gerritsen, bedenker van #Darum.

Misschien is het inderdaad wel makkelijk scoren, geeft Van Schaick toe. “Maar katten houden mensen gewoon bezig. Er zijn 2,6 miljoen katten in Nederland en ongeveer vier miljoen huishoudens. Dan kun je wel zeggen dat de kat als huisdier razend populair is.” Als het idee aanslaat, komt er misschien een vervolg. “Bijvoorbeeld een bioscoopfilm met hondenfilmpjes.”

Tot 15 augustus kunnen mensen hun eigen kattenfilmpjes opsturen via facebook.com/poeslief. “We willen alle katten van Nederland de kans geven net zo beroemd te worden als Abatutu”, zegt Van Schaick. En bloopers zijn leuk, maar dieronvriendelijke filmpjes worden direct van de site gehaald.

Lees ook:

In de stad krioelt het van de dieren

In de opvolger van ‘De nieuwe wildernis’ en ‘Holland: natuur in de delta’ nu eens geen uitgestrekte vlaktes, totale stilte en grazende runderen. ‘De wilde stad’ gaat over natuur in de stad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden