Review

Poedel Diana Ross vergiftigd

Aloha is een nieuw maandelijks muziektijdschrift dat zich richt op 'oudere jongeren'. Niet alleen de 36-jarige Rick Allen van Def Leppard is volgens de Aloha-verjaardagskalender jong, ook Berry Gordy, de voormalige baas van Motown, mag zich met zijn zeventig jaar oudere jongere noemen. 'Popjongens en -meisjes' hoeven zich niet langer voor hun leeftijd te schamen, beweert Aloha. Luister muziek en wees jong!

Hans Nauta

Al snel wordt duidelijk dat Aloha voornamelijk in het verleden duikt. De koning is dood, leve de koningin, luidt de titel van het coververhaal over Queen. Acht jaar na de dood van zanger Freddy Mercury komt er alsnog een 'bezinning' op het succesverhaal dat allang is geëindigd. Gelukkig maakte Freddy niet mee hoe de band in vergetelheid raakte, zegt Brian May. Het weerhield Aloha er niet van de stof weg te blazen en Queen te benoemen tot 'de laatste revolutionairen van de rock & roll'.

Actueler en interessanter is het interview met de Red Hot Chili Peppers over de terugkeer van gitarist John Frusciante, die de band in 1992 verliet en vijf jaar later door een journalist van de Los Angeles New Times ernstig verwaarloosd werd aangetroffen; zwaarverslaafd aan drugs, zonder tanden, met uitvallend haar, gebroken nagels en overschillig over leven en dood.

Een stuk gezonder keerde Frusciante onlangs terug in de 'heetste band uit Hollywood', die muzikaal weer op de goede weg zit. Maar hoelang gaat dat goed? 'Vandaag ben ik redelijk stabiel, maar ik kan het niet helpen als ik morgen op een hotelkamer crack zit te roken'. Het is een goed interview, al is het typerend dat Aloha de band zo'n voorname plek geeft omdat hij 'maar niet dood wilde gaan'.

Zes pagina's worden er ingeruimd voor Tori Amos en gitarist Santana, en maar liefst tien voor de Golden Earring. Aloha leeft sterk in het verleden, en begraaft ook het stukje heden dat wel aan bod komt. Zo spreekt ook de hedendaagse Nederlandse popgroep Daryll Ann plotseling over Queen, een band die doorsloeg in perfectionisme. 'Brian May deed de hele dag zijn gitaarsolo over, terwijl Mercury zijn koortjes tot in de puntjes uitwerkte. Gekkenwerk.'

En het Britse Supergrass wordt kritisch toegesproken over invloeden uit het verleden; zo zou het intro van 'Allright' 'geleend' zijn van Abba's 'Ring ring'.

Naast de afdeling albumrecensies ('nieuw' voor recente platen en 'opnieuw' voor wat terug is van weggeweest), kent Aloha veel vaste rubrieken, die op langere termijn vast herkenbaar en aardig zullen zijn, maar nu nog te veel informatie bevatten waarop niemand zit te wachten.

Zoals de rubriek 'Open microfoon', waarin Alice Cooper Marilyn Manson bespot: ,,Doe make-up op en geef jezelf een meisjesnaam, dat is nog nooit eerder gedaan.'' Ook het overzicht 'Maand in de muziek, onze wereld dertig jaar geleden' is volstrekt overbodig. Wie interesseert na dertig jaar dat de Maltese poedel van Diana Ross werd vergiftigd door een cyaankalipil van een ongediertebestrijder? Of dat op 30 november 1969 Formarly Fat Harry optrad in de Leidse Groenoordhal.

Willem de Ridder krijgt kort het woord over het oude tijdschrift Aloha dat hij tussen 1969 en 1974 uitgaf als 'spreekbuis van de tegencultuur', en dat binnenkort weer verschijnt. Was de wereld toen een grote underground-pers, waarin over geld niet werd gesproken, tegenwoordig is een blad 'big business'. Desondanks vond De Ridder het 'prachtig', dat het muziektijdschrift Aloha die naam inpikte. De Ridder prijst de housecultuur en maakt de enige 'moderne' opmerking in Aloha. 'De band is verdwenen', wie muziek maakt is onbelangrijk.

'Jatten konden ze al. Nu blijken ze eigenlijk nog veel beter zelf te kunnen schrijven', zegt Aloha over Supergrass. Komende maanden moet blijken of hetzelfde geldt voor Aloha: na al die aangekochte interviews uit het buitenland, is het tijd voor eigen stukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden