Podiumkunst

Podiumbranche waarschuwt: een op de drie theaters is voor de zomer failliet

Vanwege de anderhalvemeterregels zijn de theaters, ook als straks de zalen weer open gaan, niet levensvatbaar.Beeld ANP

Door de coronacrisis staat een derde van de theaters en concertpodia op omvallen. De overheid moet snel bijspringen met 55 miljoen euro, stelt de branche in een brandbrief.

De coronacrisis dreigt een enorme kaalslag te veroorzaken in de podiumwereld. Als er niets gebeurt, gaat één op de drie theaters en concertzalen nog voor de zomer failliet, waarschuwt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In een brandbrief vraagt de koepel om 55 miljoen euro aan overheidssteun.

De organisatie liet door onderzoeksbureau Berenschot in kaart brengen welke schade de lockdown aan podia toebrengt. Het blijkt dat zalen snel interen op hun reserves, nu ze sinds 12 maart dicht zijn en geen omzet meer draaien.

De stop duurt nog zeker tot 1 juni, maar ook daarna ziet het er somber uit. In de tweede helft van dit jaar halen podia waarschijnlijk maximaal 20 procent van de normale omzet omdat ze anderhalve meter afstand moeten garanderen. Zo lopen de tekorten dit jaar op tot 55 miljoen euro.

Het onderzoek is gehouden onder de 127 theaters en concertpodia die bij de VSCD zijn aangesloten. Volgens directeur Gabbi Mesters lopen vooral kleinere theaters gevaar. Daaronder vallen ook regionale instellingen die culturele functies combineren, zoals een kunstencentrum of een openbare bibliotheek. Maar ook een groot zalencomplex als De Doelen in Rotterdam loopt volgens Mesters een serieus risico om de zomer niet te overleven.

Grote kunstmusea willen ook extra steun

Vier musea voor moderne kunst hebben in een brief aan de cultuurwethouders van de grote steden hun zorgen uitgesproken over de toekomst van de culturele infrastructuur. De musea zelf staan niet op omvallen, maar ze zien hoe het cruciale netwerk van kunstenaars, galeries en kunstonderwijs door de coronacrisis in gevaar komt.

Het Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen uit Rotterdam en het Centraal Museum Utrecht kunnen geen inkomen meer bieden aan kunstenaars, vormgevers, schrijvers, onderzoekers en de grote flexibele schil van verpakkers, restauratoren en tentoonstellingsbouwers. Daarom vragen ze de gemeenten en het Rijk om noodhulp.

Minister Ingrid van Engelshoven van cultuur heeft eerder 300 miljoen euro toegezegd aan culturele instellingen die een meerjarige rijkssubsidie krijgen. Maar de theaters zelf en de vrije producenten, die driekwart van alle voorstellingen in Nederland maken, vallen daar niet onder. Zij kunnen proberen aan te kloppen bij gemeenten, maar die hebben ook nauwelijks buffers. Vandaar de roep om extra steun van het Rijk. Het afschaffen van de btw op kaartjes (9 procent) kan volgens de VSCD ook helpen.

Ondertussen proberen sommige podia zelf geld te vinden. Poppodium Paradiso in Amsterdam maakte gisteren bekend dat het aan alle ticketkopers van geannuleerde concerten gaat vragen om het bestede bedrag – of een deel ervan – te doneren aan de instelling. Het geld komt ten goede aan Paradiso zelf en aan artiesten die er in de toekomst zullen optreden.

De dreiging is voorlopig niet geweken. Zelfs als theaters in de anderhalvemetersamenleving weer open mogen, kunnen ze waarschijnlijk voor hooguit een derde met publiek gevuld zijn. Dat is niet levensvatbaar, stelt Mesters. “Je mist niet alleen de kaartverkoop, maar ook de horeca-inkomsten. Alle andere activiteiten waar de theaters voor werden verhuurd, zijn ook al weggevallen.”

Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap gaat het nieuwe verzoek bestuderen.

Lees ook:

Anderhalvemeterkunst: ‘Garderobe is niet meer nodig, past op de lege stoel naast je’

Geen symfonieorkest, wel strijkjes. Geen theaterspektakels, wel dialogen. Geen stagedivende bands, wel singer-songwriters. Experts vertellen hoe de anderhalvemeterkunst eruit kan gaan zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden