De SerieDe Bobcast

Podcast over Bob Dylan: onweerstaanbaar voor de fans, onbegrijpelijk voor ieder ander

Een podcast over Bob Dylan heet natuurlijk ‘De Bobcast’. Daarin troeven zijn grootste fans elkaar af met verzamelingen en feitjes. 

Bob Dylan in 1978 op tournee in Europa. Beeld AFP

Op 24 mei 2021 wordt de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan tachtig jaar oud, deo volente. Reden voor podcastmakers en fanboys Chris Kijne en Lars Hulshof om in aanloop naar die heuglijke dag een jaar lang elke twee weken over hem te praten. Feitelijk is dat niet de reden, maar het gebruikelijke ‘haakje’ waaraan zoiets wordt opgehangen. Was er geen rond getal voor handen geweest, dan hadden ze iets anders bedacht. Een echte Dylan-fan heeft geen aanleiding nodig.

Het idee van ‘De Bobcast’ – hoe hadden ze het anders moeten noemen? – is eenvoudig. Om en nabij een uur flink de diepte in, telkens met een andere gast. Of eigenlijk gastheer, want Hulshof en Kijne komen bij hun medebewonderaars thuis. Daar trappen ze af met een potje ‘wie heeft de grootste verzameling’. Vuistdikke boekwerken, zeldzame albumuitgaven, bijzondere concertfoto’s; het wordt er allemaal bijgehaald en uitgebreid besproken. Als je goed luistert hoor je het water in hun mond stromen.

Een luchtstroom van superlatieven

De aankondiging van de Bobcast belooft een gestructureerde zoektocht. “Als Dylan iets is – behalve misschien de invloedrijkste kunstenaar van de laatste halve eeuw – dan is hij een raadsel. Hoogste tijd voor een poging tot ontrafeling.” In de openingsaflevering met Matthijs van Nieuwkerk komen ze aan ontrafelen niet toe, zo druk zijn ze met bewonderen. En met feitjes opdreunen. Songtitels, jaartallen en plaatsnamen vliegen op een luchtstroom van superlatieven door de kamer. Je moet minstens zo goed zijn ingevoerd als de heren aan tafel, anders zegt het je niets, dan had het net zo goed over stofzuigers kunnen gaan, of over de Canadese ijshockeycompetitie. Het enige wat bij de neutrale luisteraar blijft hangen is het beeld van Matthijs van Nieuwkerk die in Parijs drie kwartier bij de tourbus staat te wachten in de hoop een glimp van zijn ‘leidsman’ op te vangen.

In een volgende aflevering doet Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk, een dappere poging om de magie van Dylan te doorgronden. Het is ontzettend moeilijk om met zulke eenvoudige akkoordenschema's zoveel sterke liedjes te schrijven, stelt hij. Telkens wanneer hij Dylan hoort spelen, is hij dermate onder de indruk dat hij denkt: laat ik er maar mee ophouden. Maar dat heeft hij bij meer muzikanten. Het verschil is dat hij bij Dylan ook denkt: zie je wel, iedereen kan het. Waar hem dat precies in zit? Dat weet Van der Lubbe ondanks minutieuze studie nog steeds niet. Geeft niets, de zoektocht is vaak interessanter dan het antwoord zelf. Het was alleen fijn geweest als iemand met enige afstand tot het onderwerp de gesprekken wat structuur zou geven, want ook Van der Lubbe schiet alle kanten op.

Onweerstaanbaar en onbegrijpelijk

Ja, er worden kanttekeningen geplaatst – Dylan had muzikaal minder interessante periodes; hij is niet altijd even aimabel; hij geeft geregeld slechte concerten – maar dat dient vooral om de boodschap te versterken: ondanks alles is Dylan de beste. Maar is dat wel zo? En voor wie dan? Die vraag wordt niet gesteld. Een blik op de gastenlijst geeft mogelijk het antwoord. Er staan bijna alleen maar mannen op, allemaal wit, het merendeel (ruim) boven de vijftig.

Na een kundige maar voor de leek lastig te volgen ontleding van Dylans meest recente album, vraagt Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer zich af: “Is dit nou een plaat waardoor mensen die geen zin hebben in Dylan ineens overtuigd worden? Dat weet ik niet, hoor. En het interesseert me ook niet.” Over de Bobcast kun je hetzelfde zeggen. Onweerstaanbaar voor de fans, onbegrijpelijk voor ieder ander.

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden