null Beeld

De podcastDe schaduwspits

Podcast ‘De Schaduwspits’ zoekt de voetballer die niet gevonden wil worden: hij die openlijk gay is

Wendelmoet Boersema

Geen beter moment dan dit Europees kampioenschap om De Schaduwspits te luisteren. Een podcast over iemand die we nog niet kennen: een profvoetballer die openlijk gay is. NOS-presentatoren Winfried Baijens, Rivkah op het Veld en Jeroen Gortworst, alle drie lhbti’ers, begonnen drie jaar geleden hun onderzoek met de vraag waarom Nederland zo’n rolmodel nog niet kent.

In Duitsland kwam Thomas Hitzlsperger ná zijn carrière uit de kast, in Groot-Brittannië was er vorig jaar veel te doen over een aangrijpende, anonieme, open brief van een speler uit de Premier League, die vertelde over de pijn van zijn leven in de schaduw.

In dat ‘rolmodel’ ligt meteen de angel besloten. Uit onderzoek weten we dat ze er zijn, maar ze vrezen dat een coming-out een enorme hoop ellende met zich meebrengt in de vorm van haatreacties, ongewilde energievretende aandacht, gedoe in het team of zelfs een einde van de professionele loopbaan.

Anno 2021 misschien nog wel meer dan voor het tijdperk van sociale media, denkt Karin Blankenstein, de zus van John die als eerste scheidsrechter in het topvoetbal uit de kast kwam. Zij runt de John Blankenstein Foundation, die zich sterk maakt voor de acceptatie van lhbti’ers in top- en amateursport. Via haar hopen de presentatoren uiteindelijk een profvoetballer te vinden die wil praten, de rode draad van de vijf afleveringen. Niet om hem uit de kast te trekken, maar omdat ze benieuwd zijn naar de ervaringen van iemand die nog professioneel actief is. En die vinden ze uiteindelijk.

null Beeld NOS
Beeld NOS

De ervarenheid van de drie presentatoren van De Schaduwspits maakt het prettig luisteren, de fragmenten zijn mooi gemonteerd, de audio is prachtig, maar de extra diepte komt van de persoonlijke vragen die de drie zichzelf stellen. Rivkah – vrouw van een topvoetbalster – buigt zich over de vraag waarom in het vrouwenvoetbal wel lesbische rolmodellen zijn en hoe dat zit in amateurteams. Jeroen gaat terug naar zijn oude tennisclub om te onderzoeken hoe zijn homoseksualiteit van invloed was op zijn sportloopbaan. Hij haalt momenten terug met oude clubgenoten. Het levert eerlijke opnames op, waaruit blijkt dat ze destijds zeker wel doorhadden dat hun uitlatingen (‘wat een homobal’) effect hadden op Jeroen.

Interessant is dat ze de vraag naar het grensgebied tussen sociale acceptatie en de biologie niet schuwen. ­Ofwel: zijn er fysieke redenen waarom homomannen minder vaak voorkomen in het voetbal dan lesbo’s, of drijven de vooroordelen en discriminatie hen naar andere sporten? Confronterend, vinden de presentatoren, die alle drie zijn opgevoed met het ideaal van gelijkheid.

Door de vele invalshoeken en de persoonlijke emoties komt De Schaduwspits dichtbij. Luisteren dus, en aan denken als je de volgende keer langs de lijn staat bij je kind, zelf sport of in het bestuur van de sportclub zit. Dan ligt de last en druk van het rolmodel zijn hopelijk niet langer alleen bij de spelers zelf.

De schaduwspits is te vinden op alle podcastkanalen

Lees ook:

In het profvoetbal kun je nog steeds beter niet uit de kast komen, hetero is en blijft de norm

De acceptatie van homoseksualiteit in het betaald voetbal is ondanks alle campagnes niet toegenomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder honderd profvoetballers.

Anonieme coming-out van Premier League-voetballer: ‘Dit is het begin van iets wat niet te stoppen is’

Een voetballer uit de Engelse Premier League openbaart in een open brief dat hij homoseksueel is. De John Blankenstein Foundation ziet het als hoopvol signaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden