null Beeld

RecensieGeiger

Plots blijkt de Koude Oorlog helemaal niet dood en begraven

In de spannende debuutthriller van de Zweedse regisseur Gustaf Skördeman worden slapende spionnen wakker.

Monique de Heer

Agneta is bezig haar dochters en kleinkinderen uit te laten als de telefoon gaat. Ze neemt op: ‘Geiger’, klinkt het. Agneta zoekt het pistool op en schiet haar man, tv-presentator Stellan Broman, door het hoofd. Dan zwaait ze haar dochters uit die niets doorhebben.

Agneta weet nog precies waar ze voor is opgeleid, al zijn er tientallen jaren voorbijgegaan. Als ze op een oude fiets wegrijdt, denkt ze: ze zien me eerder aan voor een dement oud vrouwtje dan een vrouw die net haar man heeft vermoord. Het valse paspoort, de auto en het wapen zijn nog waar ze die heeft achtergelaten. En Agneta heeft haast.

Gustaf Skördeman Beeld
Gustaf Skördeman

Dit geslaagde debuut van de Zweedse scenarist en filmregisseur Gustaf Skördeman laat de lange adem van de Koude Oorlog zien. Sara Nowak, agent en jeugdvriendin van de dochters van Stellan en Agneta Broman, duikt in het verleden van de alom geliefde ‘Ome Stellan’. Hij had veel sympathie voor de DDR, is dat reden voor moord? Heeft hij mensen beschadigd?

De Muur is lang geleden neergehaald, maar er blijkt weinig voor nodig om oude krachten op te roepen. Sentimenten en idealen zijn niet begraven, integendeel. Dat levert een spannende thriller op met onverwachte plotwendingen, want wie is nou wie in de wereld van slapende spionnen?

null Beeld

Gustaf Skördeman
Geiger
Vert: Lammie Post-Oostenbrink
Cargo; 416 blz. €20,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden