Ikenna Azuike op pad in Nigeria. Beeld *
Ikenna Azuike op pad in Nigeria.Beeld *

TV-columnRenate van der Bas

Planeet Nigeria: hoelang zou u zich er staande houden?

Renate van der Bas

‘Planeet Nigeria’. De titel van deze nieuwe BNN-Vara-serie wil benadrukken dat de mensen in Nigeria een totaal ander leven leiden. Verrassend is dat programmamaker Ikenna Azuike laat zien dat dat verschil nog wel het meest zit in de enorme vechtlust van de Nigerianen om er zelf iets van te maken. Klagen over de chaos heeft geen zin, je moet gewoon aan de bak. En we ontdekken nog iets: Azuike is een erg prettige tv-maker.

Ikenna Azuike – je zegt azoewieké – doet na een verkeerde start tegenwoordig precies waar hij zin in heeft. Hij is een wereldburger die in 1979 op aarde kwam als kind van een Nigeriaanse vader en een Duits-Oekraïense moeder. Op zevenjarige leeftijd verhuisde hij van Nigeria naar Engeland en werd uiteindelijk jurist in New York. Op YouTube zie je hem in een TEDx-lezing vertellen hoe hij in 2008 – na de aankoop van een belachelijk dure elektrische tandenborstel – beseft dat hij een materialistische, pathetische ongelukkige man is geworden, alleen maar bezig met vakanties en dure dingen. Met zijn Nederlandse vriendin verhuist hij naar Amsterdam en stort zich daar op duurzame projecten. En hij pakt een andere ergernis aan: de manier waarop Afrika in de media komt. In de Varagids hekelt hij de eenzijdige thematiek: “Vooral ellende, ziekte, oorlog. Ik wil nieuwe, eigentijdse verhalen vertellen.”

Humoristische nieuwsvideo's

Voor de Wereldomroep/BBC maakte hij al ‘What’s up Africa’: een serie humoristische nieuwsvideo’s. Nu pakt hij door met Planeet Nigeria: zes afleveringen over zijn geboorteland, dat Azuike maar slecht kent. Zo lijkt hij in de eerste aflevering over Lagos zelf wel een Johnny Just Come oftewel een JJC, de naam waarmee nieuwkomers in Nigeria’s hoofdstad worden aangeduid. Lagos is met 21 miljoen inwoners Afrika’s grootste stad en iedere dag komen er zestienhonderd JJC’s bij, allemaal op zoek naar werk en een toekomst.

De enige voorziening die aangepast lijkt op zoveel inwoners is de Winners Chapel: een kerk waar vijftigduizend mensen ingaan en die iedere zondag vijf keer volstroomt. Binnen is de boodschap niet bepaald ‘stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw’: de dienst is een grote peptalk om zakelijk succes na te streven. “De pastor als management goeroe”, zo omschrijft Azuike de stijl, met als blijde boodschap: “Door de verlossing heeft Christus ons toegang gegeven tot rijkdom.”

Afwezige overheid

Met die zekerheid kunnen de mensen de volgende dag gesterkt de keiharde wereld in, waarin de overheid afwezig lijkt. Waar mensen hun eigen woonwijk bouwen in een moeras, dat ze dempen met vuilnis. Waar de vrijwillige buurtwacht vooral bewapend is met Afrikaanse magie: een amulet tegen kogels, een handje wonderzand waarmee je aanvallers tegen de grond kunt laten vallen. Hier regel je je bestaan met de middelen die je hebt. Voor een Nederlander inderdaad een andere planeet.

Via NLZiet en NPOStart kun je alle afleveringen van Planeet Nigeria al zien. Ik heb gespiekt, weet al dat Azuikes opa tien vrouwen had en heb mijn kennis over de Biafra-oorlog opgefrist. En zag dat een latere aflevering gaat over doorleven na Boko Haram. Want ja, het noodlot heeft vele filiaalhouders in Nigeria. Maar de energie van de Nigerianen is onverwoestbaar.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden