Pinkpop dag 2: veel pop en Nederlandse artiesten, maar geen Foo Fighters

Robbie Williams op Pinkpop. Beeld epa
Robbie Williams op Pinkpop.Beeld epa

De naam zegt het al: Pinkpop is een popfestival. Maar niet vaak voerde mainstream popmuziek zo de boventoon als afgelopen Pinkpopzaterdag. Dat het overgrote deel van de programmering gisteren bestond uit radiovriendelijke hitlijstmuziek was te zien aan de bezoekers: veel jonge meisjes, veel gezinnen die er een gezellig dagje van maakten.

Joris Belgers

Daar is niks mis mee, zeker niet wanneer al die 70.000 mensen 's avonds luidkeels 'Angels' van Robbie Williams meezingen. Dat was de apotheose van gisteren. Je kunt één van de grootste popsterren ter wereld misschien overdatum noemen, maar daar toonde de oud-Take Thatter zich voortdurend van bewust.

De Brit nam een flinke dosis zelfspot, een geweldig popspektakel en al zijn hits mee naar Landgraaf. U kent ze wel: 'Millenium', 'Love Supreme', 'Rock DJ' en natuurlijk showopener 'Let Me Entertain You'. Van begin tot eind puur vermaak, inderdaad, met welkom rustpunt ('She's the one', met songschrijver Guy Chambers op piano vooraan de catwalk - ere wie ere toekomt) en genoeg publieksparticipatie. Pop zoals het hoort.

Climaxjes in de wilde weg
Hoe het niet hoort, was even daarvoor te zien bij Avicii. De Zweedse top-dj maakt een popversie van dancemuziek, in de Amerikaanse volksmond tegenwoordig EDM genoemd. Dance kan zeker werken op Pinkpop, maar niet als iedereen volgestouwd voor de 3FM-stage een glimp probeert op te vangen van de Zweed. En er geen ruimte is om te dansen.

Bovendien draait het bij een danceshow om opbouw. Je wilt als DJ je publiek voorzichtig van climax naar climax leiden. Dan moet je dus niet het in het wilde weg allemaal verschillende climaxjes op het publiek gaan afvuren. Het werkt niet wanneer Avicii binnen vijf minuten al vier nummers afraffelt, waaronder hitje 'Hey Brother'. Vuurwerk, vlammenwerkers, confetti en slingers - allemaal aan het begin van zijn show.

Overdaad schaadt, en ook het optreden - zwaaiend met een handje, vanachter een enorm LED-scherm voor zijn draaitafels - is gespeend van alle humor, spontaniteit, of plezier.

De Nederlandse dag
Ook kleurde Pinkpop gisteren flink oranje. Dat kwam door de drie vaandeldragers van de Nederlandse popmuziek: Dotan, Kensington en Anouk gaven de tweede dag een hoog 3FM-gehalte.

Allereerst was het aan Dotan. Goeie zanger, sympathieke jongen, alleen kwam zijn ingetogen folkpop niet helemaal over. Ook al smult het publiek van zijn grote hit 'Home', ook al doet de jonge singer/songwriter nog zo zijn best, het blijft eentonig en vlak. Pop is leuk, maar het publiek heeft wel een beetje pit nodig.

Kensington heeft die pit wel. Het is radiorock met grootse gebaren. Vier zelfverzekerde jongens met gitaren die weten hoe ze hun publiek moeten bespelen. Het vuurwerk spettert, de muziek ook wel enigszins, maar echt rock kun je het eigenlijk al niet meer noemen.

Gelukkig houden hun Utrechtse collega's van punk/hardcoreformatie John Coffey wat dat betreft de Nederlandse eer wel hoog. Veel minder mensen zien hoe deze band hardhandig de sloopkogel hanteert dan er bij Kensington staan, wat jammer is. Ze missen vermoedelijk een van de meest rock 'n roll-momenten ooit, op Pinkpop.

Zanger David Achter de Molen vangt namelijk, staand op het publiek, een toegeworpen biertje, en neemt er direct een slok van. Echt waar, kijk maar.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

En dan is er nog Anouk: in Landgraaf voor haar zesde Pinkpop-optreden, een record. Ze doet het met zichtbaar plezier. Ze moet even warmdraaien, maar de grande dame van de Nederlandse poprock laat zien dat ze nog altijd een vakvrouw is, en één van 's lands beste popzangeressen.

Afgezien dan misschien van Selah Sue. Maar die is Vlaams, dus dat telt eigenlijk niet, maar ze mag met het zonnigste concert van de dag niet onvermeld blijven. Heerlijke ongedwongen funkpop, de perfecte muziek voor in de namiddagzon.

De dag van de teleurstelling
Toch was het niet louter popplezier, de organisatie en het publiek moesten gisteren ook nog even een bittere pil verwerken.

Toen vrijdagavond Muse op het hoofdpodium in Landgraaf bezig was, viel in Göteborg Dave Grohl van het podium. De frontman van de Foo Fighters brak zijn been, en moest noodgedwongen hun afsluitende show op Pinkpop afzeggen. Het bleef zaterdag lang onduidelijk of het concert voor vanavond zou doorgaan of niet, even na zessen maakte Jan Smeets vanaf het hoofdpodium een eind aan alle onzekerheid.

De al geplande Pharrell is bereid gevonden vandaag het festival af te sluiten, waarmee de programmering dus een blokje opschuift. De Belgische rockband Triggerfinger mag het vrijgekomen gaatje invullen. "Helaas hebben we niet alles in de hand. Maar this show must go on, hier is mijn vriendin, Anouk!", riep Jan Smeets. De Pinkpopweide in teleurstelling achterlatend.

Pinksteren valt laat dit jaar. Tenminste, in Landgraaf. Daar vindt de 46ste editie van popfestival Pinkpop plaats, met dit jaar wel heel erg uiteenlopende acts. Onze muziekredacteur Joris Belgers loopt rond op het muziekfestijn en vindt er het zijne van.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden