Pinkpop dag 1: gitaren, onverwachte pareltjes en veel water

null Beeld ANP
Beeld ANP

Pinksteren valt laat dit jaar. Tenminste, in Landgraaf. Daar vindt de 46ste editie van popfestival Pinkpop plaats, met dit jaar wel heel erg uiteenlopende acts. Onze muziekredacteur Joris Belgers loopt rond op het muziekfestijn en vindt er het zijne van.

Het misplaatste concert
Hoewel deze Pinkpopeditie er een is van muzikale uitersten, staan de hardste gitaren op de eerste dag geparkeerd. En de aller, allerhardste gitaren helemaal aan het begin. Bodycount, uit Los Angeles, nu-metal uit de jaren negentig, onder aanvoering van rapper Ice T. In zijn woorden: bij een Bodycount-show moet er bloed vloeien.

Dat gebeurt niet. Wat gescheurde trommelvliezen, hooguit. Ice T llegt vervolgens zijn nieuwste albumtitel uit: 'Manslaughter', dat gaat over 'the pussyfication of men'. Dan kan Ice T nog meer krachttermen de Pinkpopweide inslingeren - het publiek reageert toch wat giechelig op de clichematige rapmetal die met elk praatje van Ice T onbedoeld hilarischer wordt.

Rapper Ice-T op het podium. Beeld anp
Rapper Ice-T op het podium.Beeld anp

Het regenconcert
Angtvallig hield het Pinkpoppubliek gistermiddag de lucht in de gaten. Het was bloedheet, maar wederom was er onweer voorspeld. De herinnering aan die hoosbui van vorig jaar, waardoor het festival bijna ontruimd moest worden, is nog vers.

Geen gitzwarte wolken of hagelstenen dit jaar, wel eventjes heel erg veel water. Na een klein voorproefje breken de wolken tijdens het concert van Paloma Faith definitief open. Ze zingt in de biersponsortent, waarin het proppen is met alle schuilende mensen. Dat de Britse een degelijke, tikkeltje saaie soulshow opvoert gaat haast verloren in alle wateropwinding. Als de zon weer doorbreekt stroomt de tent leger en leger.

Een tikkeltje saaie soulshow: Paloma Faith in de biersponsortent. Beeld anp
Een tikkeltje saaie soulshow: Paloma Faith in de biersponsortent.Beeld anp

Het onverwachte concert
Gelukkig, ook Pinkpop staan ze: van die pareltjes waar je per ongeluk op stuit. In dit geval is dat de achttienjarige Noorse zangeres Aurora. Een groter contrast met de grote boze Amerikaanse rapper op dat hoofdpodium is bijna niet denkbaar. De jonge singer/songwriter heeft een prachtige, breekbare kristallen stem. Ze verovert binnen het eerste nummer alle harten in de halfvolle stage 4, het kleinste podium van het festival. Bij elk applaus schiet de kleine Aurora Aksnes bijna vol, maar die zenuwen is ze direct de baas wanneer ze opgaat in haar liedjes.

Het spektakelconcert
Rocktrio Muse speelde gisteravond een overtreffende versie van zichzelf. Alles mag net ietsje meer zijn: net iets meer fuzz over de gitaren, net iets meer pathos in de toch al flink pathetische uithalen van Matt Belamy. Confettikanonnen? Ja leuk, maar Muse heeft óók een slingerkanon meegenomen. O, én hele grote zwarte stuiterballen.

De band gaat vanaf het begin vol gas, verliest zichzelf en het publiek eventjes bijna in slordigheid. Halverwege grijpt de band de toehoorders uiteindelijk weer bij de lurven in een sterke combinatie van hun nieuwe festivalstampers en alle oudere hits. Vakwerk, precies waarvoor ze naar Landgraaf zijn gehaald.

null Beeld anp
Beeld anp

Het leukste concert
Muse was het beste van de eerste festivaldag - maar Faith No More mag niet onvermeld blijven. Het is zo'n band die totaal geen actualiteitswaarde meer heeft, maar zulke staan er wel meer op Pinkpop. Dat maakt de Pinkpopgangers geen moer uit, zolang ze maar mee kunnen schreeuwen met hits van weleer. Zoals 'Epic', uit 1989. Faith No More is een band met stijl: gestoken in wit flanel, spelend vanachter een bloemenzee, en beukend alsof ze niet vijftien jaar uitelkaar zijn geweest.

Patton zingt door een roze microfoon. Een gouden microfoon. Door een megafoon. Zijn tong slingert alle kanten op, zijn ogen spuwen vuur, getergd kijkt hij om zich heen, al een quarterbacker wachtend op die ene pass. Aan het eind duikt hij bij 'Ashes to Ashes' het publiek in. Speciaal voor de ouwe, trouwe fans die vooraan staan, en bij Faith No More kregen waar ze op wachtten.

Speciaal voor de ouwe, trouwe fans: de band Faith No More op Pinkkpop. Beeld anp
Speciaal voor de ouwe, trouwe fans: de band Faith No More op Pinkkpop.Beeld anp

Onzekerheid over Foo Fighters
Vandaag wordt het spannend op Pinkpop. Niet alleen muzikaal, maar vooral of het optreden van de Foo Fighters morgen nou wel of niet doorgaat. Zanger Dave Grohl is in Zweden van een podium gevallen, dit was het resultaat:

Jan Smeets kon vanochtend nog niet zeggen of ze op zoeken moeten naar een vervanger. "Maar de Foo Fighters vervang je niet zomaar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden