Scène uit Eternal Spring.  Beeld Movies that Matter
Scène uit Eternal Spring.Beeld Movies that Matter

FilmrecensieEternal Spring

Pijnlijke herinneringen aan de brute vervolging van Falun Gong

Eternal Spring
Regie: Jason Loftus

Ronald Rovers

Wie ouder is dan dertig herinnert zich misschien nog de berichten uit China over de vervolging van Falun Gong. Volgens de Chinese media een staatsgevaarlijke terreurorganisatie, volgens de beweging zelf een boeddhistische beweging die streeft naar lichamelijke en spirituele bevrijding.

Begin jaren negentig was Falun Gong nog gewoon geaccepteerd in China, maar naarmate de beweging in de loop van het decennium meer volgelingen kreeg, werd de staat nerveuzer. Vanaf 20 juli 1999 werd het lidmaatschap strafbaar en beschreven staatsmedia onophoudelijk het gevaar van Falun Gong, die de stabiliteit van de samenleving zou bedreigen. Om dat verhaal tegen te gaan, besloot een kleine groep om op 5 maart 2002 de Chinese staatstelevisie in de stad Changchun te kapen en de bevolking te vertellen waar Falun Gong echt voor stond.

Machtsmisbruik

Eternal Spring reconstrueert in een rustige animatiestijl de aanloop naar die gebeurtenis, en de naschokken die voor de leden tot op de dag van vandaag voelbaar zijn. “De geschiedenis heeft het Chinese volk een les geleerd: sta op tegen de Communistische Partij en je zult lijden.” De stem die ons dat vertelt, is van de Chinese striptekenaar Daxiong, die zelf ooit naar Canada vluchtte en nu in Seoul een ander lid van Falun Gong opzoekt: ‘Mr White’, die lang in de gevangenis zat voor de kaping. Samen halen ze mooie, maar vooral pijnlijke herinneringen naar boven.

Al maakt Eternal Spring misschien net iets te veel een spannend avontuur van de opbouw naar de kaping, het is een essentieel verhaal om te vertellen. Niet alleen omdat het een uniek verzet in de recente Chinese geschiedenis betreft, maar ook omdat de brute vervolging van een in wezen ongevaarlijke spirituele beweging een voorbeeld is van autoritair machtsmisbruik. Mede door zulk gedrag is het steeds evidenter dat alle informatie die een autoritair systeem naar buiten brengt, onbetrouwbaar is.

Eternal Spring is te zien in de Activist Competition van Movies that Matter.

Movies that Matter is een filmfestival over mensenrechten. Het vindt plaats in Den Haag, van 8 tot en met 16 april 2022. Ga voor recensies en interviews met regisseurs naar trouw.nl/moviesthatmatter.

Lees ook:

In Bethlehem zitten vrouwen dubbel klem

In het op ware gebeurtenissen gebaseerde Huda’s Salon wordt de Palestijnse vrouw Reem gedrogeerd, naakt gefotografeerd met een man en vervolgens met die foto gechanteerd. Het drama zit hem in het feit dat ze geen kant uit kan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden