Review

'Pijn vreet zich bij me binnen'

“Ik denk wel eens: het hoort gewoon bij mij dat ik dit heb. Het is van jongs af aan zo uitgestippeld. Maar ik weet niet waarom, want ik ben altijd goed geweest voor iedereen.“ Dat zegt Wil Blatter (80) in de documentaire 'Pijn'.

Tegen veel pijnen is iets te doen: iedereen die dat wil, kan bijvoorbeeld bij de tandarts een prikje krijgen tegen de pijn bij het boren van een gaatje in een kies. Maar er bestaat pijn waar niets tegen te doen is en die nooit weggaat.

Pijn is een waarschuwing, een signaal. Zonder pijn zou je jezelf in groot gevaar kunnen brengen; je bijvoorbeeld over-eten, verbranden of overbelasten. Enerzijds hoort pijn bij het leven, bij groei, bij ouder worden. Tegelijkertijd schreeuwt pijn om een oplossing, een pil of behandeling. En als die oplossing er niet is, is de moderne mens onthand. Eén op de vijf Nederlanders heeft chronische pijnklachten, pijn die zelfs na jaren niet weggaat.

In 'Pijn' volgt documentairemaker Suzanne Raes zes mensen voor wie pijn in belangrijke mate het leven bepaalt.

“Pijn maakt je leven zuur. Je hebt alles, maar je hebt niks, omdat je die pijn hebt. Het vreet zich bij me binnen.“ (Hoessein Massaoui, 33 jaar, in 'Pijn').

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden