Pieter Derks Beeld Bob Bronshoff
Pieter DerksBeeld Bob Bronshoff

Cabaret

Pieter Derks neemt het op voor de bescheidenen

Bescheiden zijn is een deugd, vindt cabaretier Pieter Derks. In het lied De halve wereld, zijn eerste officiële single, neemt hij het op voor die niet-brutale helft.

De lockdown maakt ons wat chagrijniger en stelliger, ziet cabaretier Pieter Derks. Zijn eerste single De halve wereld is een eerbetoon aan de niet-brutale helft van de wereld.

Brutalen hebben de halve wereld, weten we, maar die andere halve wereld is er ook nog, zegt cabaretier Pieter Derks (36). Hoewel hij de tekst al tien jaar geleden schreef, is zijn liedje De halve wereld actueler dan ooit. Want mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan, merkt hij. Zes van de liedjes die Derks de afgelopen vijftien jaar in zijn theatershows zong, heeft hij laten arrangeren en opgenomen in de studio. De halve wereld is zijn eerste single: een vrolijk, up tempo-lied waarin hij het opneemt voor de bescheidenen onder ons.

Het grote publiek kent Pieter Derks vooral als cabaretier en columnist. Zo was hij jarenlang de wekelijkse afsluiter bij De Wereld Draait Door, en is hij elke woensdagmiddag te horen bij De Nieuws BV op Radio 1. Maar zingen kan hij dus ook, wat je niet van elke cabaretier kunt zeggen. En de drummer en gitarist die hem begeleiden, blijken de vaste begeleiders van Krezip.

Dit is het eerste couplet en het refrein:

Voor wie niet schreeuwt,
en wie niet vecht

voor wie niet alles hardop zegt

voor wie een tijdje kauwt op
z’n gedachten

voor wie z’n eigen mening niet
als absolute waarheid ziet

en in een rij besluit gewoon te wachten

We lijken dan misschien een minderheid

Maar troost je met een
onbetwistbaar feit

De halve wereld, de halve wereld

de halve wereld is van ons

de helft van de brutalen

dus daar valt niks te halen

Aan Derks de vraag wie die brutalen dan zijn. “Tsja, in het lied omschrijf ik vooral de ándere halve wereld, dus als je dat omdraait krijg je een aardig beeld: mensen die alles zeker weten en voordringen. Door de lockdowns is iedereen wat chagrijniger en stelliger. En omdat schreeuwers nu eenmaal de aandacht trekken ga je denken dat je daaraan mee moet doen. Dit lied is voor mij de uitweg en relativering daarvan.”

Hoezo vormen deze schreeuwlelijkerds de helft?

“Dat is vanwege het spreekwoord dat brutalen de halve wereld hebben. Ik dacht: dat is leuk voor die brutalen, maar dan nemen wij die andere helft.”

Want u schaart uzelf voor het gemak onder de niet-brutalen, de mensen die deugen.

“Ja, zo onbescheiden ben ik dan wel weer. Haha. Kijk, op het podium ben ik zeer aanwezig, maar verder geenszins. Nooit ben ik de lolbroek of de luidruchtigste. Integendeel. Aan die column bij DWDD waarin ik de week doornam, schaafde ik de hele week, maar aan een talkshowtafel zou ik dat niet kunnen, dan denk ik: klopt het wel wat ik zeg, is het niet ongenuanceerd, oh, daar zit ook wel weer wat in.”

Rutger Bregman zegt dat de meeste mensen deugen, die schat het percentage hoger in dan u.

“Haha. Ja, ik zit lekker aan de voorzichtige kant.”

Kunnen jullie niet samen optrekken?

“Ja, misschien. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die brutaal zijn en wél deugen. En je hebt ook bescheiden klootzakken.”

Lees ook:
Pieter Derks: Ik wil vanuit de grap rake dingen zeggen

Cabaretier Pieter Derks houdt van de actualiteit. Maar het snel opeenvolgende nieuws zat hem weleens dwars bij het maken van zijn nieuwe programma ‘Spot’.

Herman Finkers geeft cursus gregoriaans zingen. ‘Zangervaring niet nodig, we horen u toch niet’

Zangensemble Wishful Singing en Herman Finkers beginnen een online cursus gregoriaans zingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden