CultuurtipsZien
Philips was een lichtend voorbeeld in de reclame
Hoe breng je de gloeilamp aan de man als niemand die nog kent? Philips-posters, nu te zien in Eindhoven, kwamen van kunstenaars.
Reclame maken is een kunst die elektronicaconcern Philips vanaf zijn beginjaren in de vingers had. Om Nederland te overtuigen de olielamp in te ruilen voor de pas uitgevonden gloeilamp schakelde het bekende kunstenaars en ontwerpers in die opvallende reclameposters maakten. Die zijn te zien in het Philipsmuseum, gevestigd in het fabriekje in de Eindhovense binnenstad waar broers Anton en Gerard Philips eind 19de eeuw begonnen.
Een affiche uit 1917 springt meteen in het oog. Een engel-achtige witte figuur verjaagt met helder licht duivelachtige figuren. Het weerspiegelt vast de tijdgeest: in buurlanden raasde de Eerste Wereldoorlog. Meestal koos Philips voor meer huiselijke tafereeltjes, later ook om radio’s, televisies en scheerapparaten aan te prijzen.
In 1925 werd grafisch ontwerper Louis Kalff designdirecteur. Zijn brutale open sollicitatie, vol suggesties om de vormgeving te verbeteren, is ook te zien. Kalff bracht lijn in het Philips-design. Hij ontwierp het logo dat nog steeds in gebruik is en nam de verpakkingen van de producten onder handen. Hij ontwierp zelfs gebouwen. Zijn laatste klus was meteen de opvallendste: het ufo-achtige Evoluon.
De tentoonstelling laat de kleurige ontwikkeling zien van Philipsreclames tussen 1910 en 1965. Het reclamewerk volgde getrouw de populaire stijlen uit die decennia, van art deco tot hallucinerende flowerpower. Na 1965 richtte Philips zich vooral op tv-reclame, het affiche raakte uit de mode.
Eyecatchers - Philips Graphic Art 1910-1965, tot 31 oktober. Open: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.