Tv-columnMaaike Bos

Peter van der Vorst stelt Madonna dé vraag… net niet

Peter van der Vorst interviewt Madonna.Beeld RTL

Stilletjes gebeurde er op RTL4 donderdag iets memorabels: Peter van der Vorst had een interview met Madonna!

Als nieuwe programmadirecteur van RTL gaat hij van de buis en stopt dus na tien jaar met zijn programma ‘Peter van der Vorst ziet sterren’. In de slotaflevering volgende week verrast Chantal Janzen hem en staat híj centraal. Deze week deed hij zelf zijn aller-, allerlaatste interview. Met Madonna. Het verbaast me toch dat RTL daarmee niet groter heeft uitgepakt.

Nu kunnen we na haar valse optreden op het Songfestival wel minder van haar denken, zo van ‘waar is ze nou mee bezig met dat zilveren badpak op haar zestigste en dat ooglapje, en ondertussen vals zingen en playbacken’. Van der Vorst loopt vooraf ook te dubben of hij haar moet vragen wat ze zelf vond van die valse noten. Maar: “Ze is de grootste nog levende superster op aarde. Ik weet niet of ik de ballen heb.”

‘Jij bent toch ook een hoer?’

In een hotel in Londen staat Madonna journalisten een kwartiertje te woord ter promotie van haar nieuwe, veertiende studio-album ‘Madame X’. Ze zit weer met het ooglapje op, en Van der Vorst vraagt er niet naar. Geen paniek hoor, ze heeft niets aan haar oog, google ik even. Het hoort bij haar nieuwe persona. Zij is de koningin van de her-uitgevonden identiteit, en in Madame X, koosnaampje van haar vroegere danslerares, komen al haar eerdere identiteiten weer langs.

Peter van der Vorst interviewt MadonnaBeeld RTL

“De student, de leraar, de non, de hoer”, somt Van der Vorst op. Volmondig erkent ze dat ze een hoer is. “Jij bent toch ook een hoer?”, vraagt ze hem. Iedereen die iets voor het geld doet, is dat soms. Ja, dan hij ook, erkent hij in een geinig moment. Verder niets over dat irritante ooglapje waarachter ze zich nog meer lijkt te verschuilen. Want die vraag zou ik wel eens gesteld willen zien: is het inmiddels niet eens tijd om openlijk jezelf te zijn? En niet te doen of je nog 29 jaar bent? Je schept een beeld dat we alles mogen zijn, behalve ouder worden.

Maar het gesprek gaat over haar zes deels geadopteerde kinderen, over het jaar dat ze in Lissabon woonde en over sociale media. Van der Vorst wil het graag gezellig houden, in tegenstelling tot zijn eerdere interview met Madonna veertien jaar geleden. “Je was niet erg aardig tegen me, dus waarschijnlijk kom ik nooit naar Nederland”, beet ze hem toen toe.

Zijn de sterren ‘off guard’, dan deelt hij een steek onder water uit

Ze was 47 en hij had haar gevraagd: “Hoe is het om een vrouw van middelbare leeftijd te zijn?” Tja, dat is ook insinuerend. Zeg dan open en bloot wat je echt wilt vragen: hoe is het om als vrouw uitgerangeerd te raken? Hij vraagt het met blauwe puppy-ogen, maar ondertussen is het bitchy. En zou hij zoiets ook aan Prince of Michael Jackson hebben gevraagd?

Toch ligt daar ook de kracht van Peter van der Vorst. Hij komt wat naïef en ontwapenend binnen - ‘hij ziet sterretjes’, suggereert de titel - en wordt als gesprekspartner onderschat. Zijn de sterren eenmaal ‘off guard’ , dan deelt hij een steek onder water uit waardoor ze er meer uitflappen dan ze wilden.

Dit keer werkt het niet. Dé vraag over het Songfestivaloptreden kwam er halfbakken uit: “Er was wat kritiek op de kwaliteit van het geluid. Wat vond jij ervan?” Tja, dat is vissen en hopen dat ze zelf de fuik in zwemt. “Kun je iets specifieker zijn?”, deed Madonna alsof. En nu bungelde hij. Einde interview.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden