Peter tiptKlassiek

Peter tipt: Romberg, Mahler, Elgar en Bach

null Beeld
Beeld
Peter van der Lint

Phion
Andreas Romberg

Andreas Romberg (violist) en zijn neef Bernhard (cellist) speelden als wonderkinderen samen onder het onjuiste etiket ‘De broertjes Romberg’. De muziek van Andreas, tijdgenoot van Beethoven, lijkt weer volop aandacht krijgen. Phion, het fusieorkest in het Oosten van het land is aan een Romberg-serie begonnen onder leiding van Kevin Griffiths. Op het eerste deel staan de Eerste en Derde symfonie alsmede de ouverture Die Die Großmut Des Scipio.

Osmo Vänskä
Mahler

Gelukkig wordt de Tiende symfonie, voltooid door Deryck Cooke, steeds meer als een volwaardig werk van Mahler gezien. Al zijn er nog steeds Mahler-specialisten die de affe partituur weigeren te dirigeren. Zo niet de Finse dirigent Osmo Vänskä, die met het Minnesota Orchestra aan een opvallende Mahler-cyclus bezig is. Deze Tiende is een geweldige toevoeging aan de gestaag uitdijende discografie van dit werk. Prachtig opgenomen door de technici van BIS.

Renaud Capuçon
Elgar

null Beeld
Beeld

Edward Elgars heerlijk nostalgische vioolconcert ging in 1910 in wereldpremière bij het London Symphony Orchestra. Solist toen was de fameuze Weense violist Fritz Kreisler. Die had het concert bij Elgar besteld, omdat hij hem beschouwde als de grootste levende componist. Hetzelfde orkest staat ruim een eeuw later onder leiding van de alweer vertrekkende chef Simon Rattle. Fransman Renaud Capuçon is de solist en speelt met Stephen Hough ook Elgars Vioolsonate.

Piotr Anderszewski
Bach

De Poolse pianist Piotr Anderszewski ziet de 48 preludes en fuga’s in Bachs Das Wohltemperierte Klavier als karakterstudies. Op deze nieuwe opname van het tweede boek speelt hij ze niet allemaal en ook niet in de volgorde die Bach noteerde. Anderszewski kiest voor een dramaturgische benadering waarbij hij het ene paar in een subjectief gekozen rangorde op het andere laat volgen. De pianist begint zijn set van 12 vertrouwd met de prelude en fuga in C groot, maar meteen erop volgen die in f klein. Origineel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden