Peter tiptKlassiek

Peter tipt nieuwe klassieke albums voor de Goede Week

null Beeld

Pergolesi/Vivaldi
Stabat Mater

De wenende moeder, staand bij het kruis waaraan haar zoon hing. Het Stabat Mater, en dan vooral dat van Pergolesi, was ongemeen populair in Parijs in de 18de eeuw. Zelfs uitgevoerd door castraten, waaraan men daar juist een hekel had. In Versailles is een nieuwe opname gemaakt met Samuel Mariño, een heuse mannelijke sopraan, en countertenor Filippo Mineccia. Marie van Rhijn leidt het Orchestre de l’ Opéra Royal. Gekoppeld aan het Stabat Mater van Vivaldi.

Buxtehude
Membra Jesu Nostri

Nog zo’n atypisch werk voor de Goede Week is Buxtehudes Membra Jesu Nostri, waarin de gehavende ledematen van Jezus worden bezongen. Hier in een opname door het Ensemble Correspondances van Sébastien Daucé. Op deze dubbel-cd wordt het gecombineerd met een Septem Verba (Zeven kruiswoorden) van Schütz, en andere klaagliederen. Plus een totaal onbekende Trauermusik van de Zweedse barokcomponist en Buxtehude-tijdgenoot Lüdert Dijkman.

Pergolesi
Stabat Mater/Salve Regina

null Beeld

Nog een Stabat Mater van Pergolesi, maar nu gezongen door twee vrouwen: Giulia Semenzato en Lucile Richardot. Dit is een felle uitvoering vol drama van het Ensemble Resonanz onder leiding van Riccardo Minasi. De bijzonder donkere stem van alt Richardot contrasteert prachtig met de hoge, heldere sopraan van Semenzato. Samen zingen ze ook een Salve Regina, dat altijd toegewezen werd aan Pergolesi. Minasi ontdekte kort voor de opname dat de Catalaan Joan Rossell het componeerde.

Bach
Matthäus-Passion

En natuurlijk is er geen jaar in de laatste decennia zonder op z'n minst één nieuwe opname van Bachs Matthäus-Passion. Deze is in november opgenomen door koor en orkest van de Gaechinger Cantorey onder leiding van Hans-Christoph Rademann. Alle afstandsbeperkingen rondom corona zijn in acht genomen, getuige een foto in het booklet. Rademann schrijft dat iedereen op die verplichte afstand nog geconcentreerder was dan anders. Bij voorbaat historisch, deze corona-Matthäus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden