null Beeld

MuziektipKlassiek

Peter tipt klassiek

Peter van der Lint

Martha Argerich
Debussy

Vorige maand werd de Argentijnse pianiste Martha Argerich 80 jaar. Niet te oud om iets nieuws te leren, zoals Debussy’s Fantaisie. Een heerlijk stuk voor haar virtuoze vingers. Kompaan en landgenoot Daniel Barenboim en de Staatskapelle Berlin begeleiden haar. De dirigent gaat zelf achter de vleugel zitten voor Debussy’s Vioolsonate met zijn zoon Michael, en voor de Cellosonate met Kian Soltani. Best jammer dat Argerich hier ook niet op de pianokruk zat.

Vasily Petrenko
Zemlinsky/Schreker

De Nationale Opera opent het nieuwe seizoen straks met Zemlinsky’s Der Zwerg. Eerder hield ook tijdgenoot Franz Schreker zich met dit verhaal van Oscar Wilde bezig in zijn pantomime Der Geburtstag der Infantin. In Vasily Petrenko’s laatste opname als chef van de Royal Liverpool Philharmonic kiest hij voor de originele partituur uit 1908 en niet voor de latere suite. En hij koppelt het succesvol aan een werk van Zemlinsky, Die Seejungfrau uit 1905. Een kolfje naar Petrenko’s hand.

John Wilson
Dutilleux

null Beeld

Wie componist Henri Dutilleux vooral kent van modernistische werken als Tout un monde lointain... of Métaboles zal verrast zijn door de vroegere werken op dit album. Zoals de balletmuziek voor Le Loup, gemaakt in opdracht van choreograaf Roland Petit. De jazzy kant van de partituur is in prima handen van John Wilson, die de Sinfonia of London dirigeert. Dutilleux’ leerling Kenneth Hesketh orkestreerde een drietal nog vroegere werken voor fluit, hobo en fagot met pianobegeleiding. Mooi gedaan.

Olga Pashchenko
Mozart

Mozart componeerde zijn Negende pianoconcert (KV 271) voor Louise Victoire Jenamy en zijn Zeventiende pianoconcert (KV 453) voor Babette Ployer. Voor twee jonge vrouwen dus. Ze worden op dit album energiek en enerverend gespeeld door een andere jonge vrouw, de Russisch-Nederlandse Olga Pashchenko. Ze speelt op fraaie McNulty-fortepiano’s, kopieën van 18de-eeuwse instrumenten van Stein en Walter. Het Vlaamse orkest Il Gardellino van hoboïst Marcel Ponseele begeleidt haar met verve.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden