Peter tiptKlassiek

Peter tipt klassiek

null Beeld
Peter van der Lint

Christian Gerhaher
Schoeck

De liedcyclus Elegie van de Zwitser Othmar Schoeck is dit jaar een eeuw oud. Reden voor sterbariton Christian Gerhaher om deze schitterende, maar onbekende cyclus van een uur op te nemen. Hij doet dat met het Kammerorchester Basel en dirigent Heinz Holliger. Want Schoeck schreef geen piano voor, maar een opvallend instrumentaal ensemble dat voor heel aparte kleuren zorgt. De contemplatieve poëzie van Lenau en Eichendorff is bij de in halftinten zingende Gerhaher in prima handen. Zeldzaam mooie muziek.

René Jacobs
Der Freischütz

Der Freischütz is een problematisch werk, want met veel gesproken tekst. René Jacobs veranderde voor deze opname het Singspiel in een hoorspel, en dat werkt. En Jacobs zou Jacobs niet zijn als hij niet ook aan de partituur sleutelde. De beginscènes die Weber schrapte zijn hier in ere hersteld, waardoor begin en einde logischer zijn. Met het Freiburger Barockorchester creëert hij geweldige spanning in de middernachtelijke griezel. En zoals altijd is er een geweldige cast van oude bekenden en verrassende nieuwelingen.

Tiberghien/Degout/Roth
Ravel

null Beeld

François-Xavier Roth, zijn toporkest Les Siècles en Maurice Ravel – het is een fantastische combinatie. De specifieke klank van instrumenten die Ravel herkend zou hebben én Roths inzicht in die klankwereld zijn wederom formidabel. Cédric Tiberghien speelt op een Pleyel-vleugel uit 1892 de beide pianoconcerten. Tussendoor begeleidt hij de expressieve bariton Stéphane Degout in acht Ravel-liederen. Een inventief programma, waarin alles klopt.

Lucas & Arthur Jussen
Dutch Masters

De pianobroers worden zo langzaamaan echte ambassadeurs van moderne en hedendaagse muziek. Hun nieuwe album is opgedragen aan conservatoriumdirecteur Ton Hartsuiker, die de jongens liefde en begrip voor dit repertoire bijbracht. Hier spelen ze muziek van Pijper, Andriessen, Smit, Wisse en Henkemans, en speciaal voor hen gemaakte stukken van Loevendie en Roukens. In In Unison van de laatste worden ze flitsend begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest en dirigent Karina Canellakis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden