null Beeld

Peter tiptKlassieke muziek

Peter tipt klassiek: Collegium Vocale Gent, Nicolas Angelich en Javier Rameix

Peter van der Lint

Collegium Vocale Gent

Soli Deo Gloria

null Beeld
Beeld

Nee, de cantates van Bach op deze cd worden niet gedirigeerd door Philippe Herreweghe. Maar zijn geest hangt wel over deze opname, al was het alleen maar vanwege de steengoede bijdragen van het door hem opgerichte Collegium Vocale Gent. Dirigent hier is Philippe Pierlot, die naast het koor ook zijn Ricercar Consort leidt. De tweedelige cantates 21 en 76 krijgen tussen- en naspelen in de vorm van orgelkoralen, gespeeld door Bernard Foccroulle. Mooie vocale solisten ook, onder wie Julien Prégardien.

Nicolas Angelich
Prokofjev

Sergei Prokofjev was naast componist ook een geweldig virtuoos pianist, net als zijn land- en tijdgenoot Sergei Rachmaninov. Zijn negen pianosonates, waarin Prokofjev de vorm ervan inventief ontwikkelde, zijn daar grote voorbeelden van. De Amerikaanse pianist Nicolas Angelich speelt op deze cd de Achtste sonate, een van de drie Oorlog-sonates, die in 1944 in première werd gebracht door niemand minder dan Emil Gilels. Van een kwart eeuw eerder zijn de 20 korte Visions fugitives, hier door Angelich met lef gespeeld.

Ekaterina Levental
Medtner

null Beeld
Beeld

Nog zo’n Russische pianovirtuoos was Nikolai Medtner. Zijn muziek is minder algemeen bekend dan die van Rachmaninov of Prokofjev. Ekaterina Levental (geboren in Tasjkent, als mezzosopraan opgeleid aan het Haagse conservatorium) en pianist Frank Peters proberen daar wat aan te veranderen. Het duo is bezig aan de registratie van zijn complete liederen op vijf cd’s. Na Incantations kreeg deel twee als titel Sleeplessness mee. Medtner hield van goede gedichten, getuige de vier mooie opusnummers op deze cd, met aardig wat Poesjkin-poëzie.

Javier Rameix
Impressôes

Als een jonge pianist getipt wordt door Marco Riaskoff, oud-organisator van de ter ziele gegane Meesterpianisten-serie, dan kun je beter goed luisteren. De Venezolaanse, mede in Utrecht opgeleide Javier Rameix (1991) is zo’n talent. Op zijn debuut-cd breekt hij een lans voor zijn drie landgenoten Moleiro, Castellanos en Fernández. Maar het leeuwendeel op deze cd is virtuoze muziek van die andere Zuid-Amerikanen, Villa-Lobos en Ginastera. Rameix, die zich in Den Bosch ook al als liedbegeleider bewees, breekt een prachtige lans voor deze muziek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden