Boekrecensie

Pas op voor de wolf!

Illustratie uit ‘De wolf komt echt niet’ Beeld TR BEELD

De Franse illustrator Ronan Badel tekent zowel de voortgang van de wolf als wat hem minder hindert op zijn weg.

Zijn ouders die je gerust proberen te stellen eigenlijk wel te vertrouwen? De konijnenkleuter in dit geestige prentenboek is er niet zeker van. “Weet je zeker dat de wolf niet komt, mama?”, vraagt die voor het slapengaan. “Heel zeker”, antwoordt moeder, maar zo makkelijk is die niet van haar kind af. “Hoe weet je dat dan zo zeker?”

Hierna splitst de Franse illustrator Badel het verhaal visueel op, en dat werkt uitstekend. Op de linker bladzijde zien we - eenvoudig, klein, met veel wit - de slaapkamer van het konijnenkind, waar moeder de gordijnen sluit en een extra deken uit een kast pakt. Ondertussen verzint ze in de tekst van de eveneens Franse Myriam Ouyessad allerlei onoverkomelijke hindernissen die de wolf tegenkomt áls hij al onderweg zou zijn naar hun huis. Hij zou worden weggejaagd door jagers of platgereden door een auto en hij zou het cijferslot van de voordeur niet kunnen bedienen, laat staan de lift naar het konijnenappartement.

Onderscheid in stemgeluid 

Maar op de rechter pagina zien we - beeldvullend en gedetailleerd - de voortgang van de wolf die toch minder moeite lijkt te hebben met de hindernissen dan moeder voorstelt. Hij verstopt zich voor de jagers, sluipt tussen auto’s door en glipt achter een bijziende buurman aan naar binnen. De vraag is alleen - en dat maakt deze opzet sterk - gebeurt dit écht of is dit het angstvisioen van konijn? Dat blijft spannend tot het verrassende einde.

De tikje lange tekst bestaat uitsluitend uit dialoog, zonder ‘zegt mama/konijntje’. Dat vergt wat van de voorlezer, die met stemgeluid onderscheid moet maken tussen moeder en kind.

Omslag ‘De wolf komt echt niet’ Beeld TR BEELD

De lijntekeningen van Badel - zacht ingekleurd met een afgewogen palet bruin, geel, blauw en roze - wortelen in de strip en roepen soms zijn grote landgenoot Sempé in herinnering. Hij gebruikt bewegingsstreepjes en de sprekende uitdrukkingen en gestiek van de personages zijn vaak komisch: de maniakale blik van een jager, de hysterische chihuahua, de dommig-verbaasd kijkende scooterrijder.

De konijnen zijn wonderlijk genoeg de enige aangeklede dieren in een mensenwereld, waar honden gewoon aan de lijn lopen. Wellicht hoopt Badel het verhaal zo niet té dicht bij de mensenkleuter te laten komen. Tegelijkertijd vergroot het de spanning, want wat is er weerlozer tegenover een wolf dan een klein konijn?

Oordeel: Illustrator Badel herinnert in stripstijl aan Sempé.

Myriam Ouyessad
De wolf komt echt niet
Ill. Ronan Badel
Vert. J.H. Gever Gottmer; 28 blz. € 14,99. Vanaf 4 jaar.

Boekrecensies 

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden