De SerieLupin

Parijse superheld maakt handig gebruik van sluimerende vooroordelen en racisme

Omar Sy als Assane Diop in Lupin. Beeld Trouw
Omar Sy als Assane Diop in Lupin.Beeld Trouw

In Lupin is de dief de held die inspiratie haalt uit detectiveverhalen van begin vorige eeuw en daarmee zijn tegenstanders op het verkeerde been weet te zetten.

De nieuwe Netflix-serie Lupin begint met de perfecte Parijse misdaad: de roof van een kostbaar diamanten collier uit het Louvre, het beroemde collier de la reine. De serie is nog geen twee minuten bezig als we Luis Perenna, een van de vele zwarte schoonmakers van het museum, verliefd naar de Mona Lisa zien kijken, en naar het collier. Even later komt dezelfde man strak in pak via de officiële entree het museum binnen voor de veiling van het collier. Nu heet de man Paul Sernine, is hij een schatrijke IT-ondernemer en veroorzaakt hij bij de veiling zo’n chaos dat de diamanten verdwijnen.

U had het vast al gezien: Luis Perenna en Paul Sernine zijn anagrammen van Arsène Lupin, de naam van de hoofdrolspeler in negen detectiveverhalen van begin vorige eeuw. Lupin was een gentleman-cambrioleur: een inbreker die vanwege zijn ingenieuze vermommingen en hoffelijke manieren overal mee wegkwam. Ook het collier de la reine wist hij te stelen. Wanneer in de serie een hedendaagse Parijse politieman de gelijkenis ontdekt tussen de nieuwe diamantroof en Arsène Lupin, lachen zijn collega’s hem uit. Hoe zou zo’n fictief personage nou betrokken kunnen zijn bij deze ordinaire diefstal anno 2020?

Dat verband is er wél, weet de kijker. Met fraai gemonteerde flashbacks maken we kennis met de jongere versie van de hoofdrolspeler, die in werkelijkheid Assane Diop blijkt te heten. Zijn vader, met wie hij uit Senegal is gekomen, overlijdt onder verdachte omstandigheden, een boek van Arsène Lupin is het enige dat Assane van hem erft. De jongen krijgt een Lupin-obsessie, en weet de trucs en charmes van zijn held tot in de puntjes te vertalen naar de moderne tijd. Dan ontdekt hij een smerig complot dat om opheldering vraagt.

Een feest voor het oog en de lachspieren

De serie – nu met een cliffhanger gestopt na vijf afleveringen; in april komt een vervolg – zit sterk in elkaar. Het misdaadverhaal heeft een hoog superheldengehalte: met een sprookjesachtig gemak glipt Assane, overtuigend gespeeld door Omar Sy, langs gesloten deuren en door digitale barrières. Een feest voor het oog en de lachspieren; dat het minder geloofwaardig is doet er niet toe. Tegelijkertijd is het levensverhaal van Assane Diop minder luchtig. Slim maakt de volwassene gebruik van de overal sluimerende vooroordelen, die hij dankzij zijn jeugd in Frankrijk zo goed kent. Wie let er nou op het gezicht van een zwarte schoonmaker of gevangene? Welk Frans computersysteem kan zijn portret reconstrueren?

Sy, die sinds zijn doorbraak in de film Intouchables, tien jaar geleden, een bekend gezicht is in Frankrijk, haalde bij de lancering van de serie een extra stunt uit. Op een filmpje zie je dat in de Parijse metro een reclameposter voor de serie wordt opgeplakt. Vol bewondering kijken omstanders naar de held op de poster: Omar Sy als Lupin. Niemand merkt dat diezelfde held met een behangerskwast live voor hun neus staat.

Na de mierzoete Amerikaanse clichés uit Emily in Paris toont Lupin een andere kant van het hedendaagse Frankrijk. Met de tegenstellingen tussen de luxe villa’s en de aftandse torenflats, tussen het leven van de witte machthebbers en hun gekleurde schoonmakers, en tussen het sprookje en de realiteit. Nu is het, net als in de echte wereld, hopen op een happy end.

Lupin is te zien op Netflix

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden