Review

Paranoia komt niet uit de verf

Regie: Will Koopman. Met Linda de Mol, Ariane Schluter. In 82 bioscopen.

Het succes van thrillerschrijfster Saskia Noort bracht niet alleen een nieuw type schrijfster voort (verenigd in writers on heels) maar ook een lange reeks mogelijke filmscenario’s. Op tv is het psychologische thrillergenre al beproefd – denk aan het recente ’Vuurzee’ – maar in de Nederlandse film staat de thriller nog in de kinderschoenen.

Saskia Noorts debuut ’Terug naar de kust’ (goed voor 400.000 verkochte exemplaren), een paranoia-detective à la Nicci French, is een goede eerste kandidaat; een onderhoudende Neder-gothic opgesierd met zeewind en H & M-floddervesten.

’Gooische Vrouwen’-regisseur Will Koopman zag haar filmregiedebuut in een verfilming van het boek, en vroeg Gooise vrouw Linda de Mol voor de hoofdrol. De Mol speelt met lang bruin haar popzangeres Maria Vos: bepaald niet Goois, meer een type als Agnes van Peter van Straaten, zij het een verstandigere versie; wel de avonden in de kroeg en de hippe jas, maar thee in plaats van whisky.

Tobberige Maria zeult met een overspelig alcoholistisch vriendje en heeft al lang een nieuwe wending nodig in haar leven. Na een abortus krijgt ze ineens vreemde dreigbrieven. Van wie komen die? Het vriendje? Een rare fan? De politie wil haar niet helpen. Maria vlucht naar haar zus die in een afgelegen huis aan zee woont. Ergens in het verleden schuilt een moeder die niet helemaal bij zinnen was en langzaam rijst de verdenking dat ook Maria het misschien niet meer helder ziet.

Het opbouwen van zo’n paranoia is niet makkelijk. Hitchcock wist er ooit wel raad mee, maar in ’Terug Naar De Kust’ lukt het niet heel goed. Linda de Mol, die met humor beter uit de voeten kan dan met ernst, blijft maar op één manier somber voor zich uit staren. Maar ook Ariane Schluter als de zus weet deze keer niet goed raad met twee gezichten. Sommige verdenkingen worden al te opzichtig uitgespeeld, andere blijven uit. Hoezo wordt Maria niet nerveus van die vage jogger die meteen wil dat ze komt eten? Moesten die kinderen niet naar school?

Het al te tamme ’Terug Naar De Kust’ geeft je net te veel tijd om je dat soort dingen af te gaan vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden