Paddestoelensoep met goede voornemens

null Beeld COLOURBOX
Beeld COLOURBOX

Op de valreep van dit jaar een feestelijke soep die, indien nodig, troost kan bieden bij het afscheid nemen van 2017, de vega's een opgewekte hand reikt om het begin van 2018 te vieren en die mooi past bij de goede voornemens van mensen die vinden dat ze decemberpondjes weg moeten werken. Ik vond het recept ooit in een Belgisch tijdschrift. Er stond bij dat het uit het boek 'Hemelse soepen' kwam.

Henja Schneider

Verhit de oven tot 140 °C. Maak de portobello's schoon, schil ze en verwijder de steeltjes. Leg de portobello's (met de schillen en de steeltjes) en de shiitake in een diepe ovenschaal. Doe er de tijm, laurierblaadjes, knoflook, hete bouillon, wijn en de helft van de balsamico bij. Verdeel 25 gram van de boter in klontjes en verspreid die over dit alles. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 45 minuten in de oven.

Laat de schaal, met het folie er nog op, volledig afkoelen. Zet een grote, met een theedoek beklede zeef op een pan en giet er de inhoud van de ovenschaal in. Vis de portobello's en de shiitakes uit wat in de zeef is achtergebleven, snijd ze in plakjes. Gooi de schillen, steeltjes en kruiden weg. Breng de paddestoelenbouillon op smaak met zout en peper.

Borstel de rest van de paddenstoelen schoon. Snijd de champignons in kwarten en scheur de oesterzwammen en cantharellen in stukken. Laat de rest van de boter smelten in een grote koekepan op hoog vuur en bak de paddestoelen tot ze zacht zijn. Schep ze in die tijd geregeld om. Blus het mengsel af met de rest van de balsamicoazijn en breng het op smaak met zout en peper.

Meng voor het opdienen de plakjes portobello en shiitake met de andere paddestoelen. Verdeel het mengsel in soepkommen. Verhit de paddestoelenbouillon tot tegen de kook aan en schep hem over de paddestoelen in de kommen. Serveer de soep direct, desgewenst met kleine (knoflook)croutons.

Ingrediënten voor 4 personen:

4 portobello's
8 shiitake
2 takjes tijm
3 laurierblaadjes
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
5 dl hete groentebouillon
5 dl witte wijn
6 eetlepels balsamicoazijn
100 g boter
200 g gemengde 'wilde' paddestoelen (zoals cantharellen, oesterzwammen, kastanjechampignons, fluweelpootjes)
zeezout
zwarte peper uit de molen
desgewenst: (knoflook) croutons

Meer gerechten vindt u op onze receptenpagina

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden