Review

Overwater/Velthuijs - 'Kikker swingt'

Goede jazz vertelt een verhaal en een goed verhaal biedt ruime mogelijkheden tot muzikale inspiratie. Literatuur en improvisatiemuziek zijn twee disciplines die elkaar uitstekend liggen, getuige de vele jazz and poetry-projecten die al een halve eeuw tot de verbeelding spreken. Bassist Tony Overwater is goed bevriend met kinderboekenauteur Max Velthuijs.

Armand Serpenti

Vorig jaar traden ze samen op in het Utrechtse Vredenburg. Velthuijs verhaalde er over de avonturen van Kikker, terwijl Overwater de spil vormde tussen het gesproken woord en de muzikale verdieping daarvan door saxofoon, klarinet (Maarten Ornstein), trompet (Angelo Verploegen), piano (Marc van Roon) en kleurige percussie (Joshua Samson). De top van de vaderlandse impro-scene in samenspraak met een boeiende verteller. In rustig tempo, zonder ritmische of vocale kunstgrepen, las Velthuijs voor uit zijn werk als een opa dat doet voor zijn kleinkinderen.

'Kikker swingt' is een integrale live-opname van de intieme relatie die zich afspeelde tussen de volwassenen op het podium en de kinderen (van alle leeftijden!) die in de zaal aan hun lippen hingen. Jong en oud waant zich op de cd in een wereld waar dieren regeren en tegelijk elke menselijke emotie aan je voorbijtrekt: Kikker springt van verliefdheid extra hoog, Olifant gaat trompetteren als hij last heeft van het lawaai van zijn basspelende buurman Krokodil en de altijd mooi zingende Vogel houdt plots zijn snavel als hij sterft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden