Overleden mega-dj Avicii was open over de tol van zijn roem

 Avicii in 2014 in de Ziggo Dome . Beeld ANP Kippa
Avicii in 2014 in de Ziggo Dome .Beeld ANP Kippa

De jong overleden megaster Avicii was niet alleen muzikaal invloedrijk. Ook zijn openheid over zijn mentale problemen vond weerklank in de dancewereld.

Joris Belgers

Avicii: pet achterstevoren, blik op oneindig, koptelefoon steunend op zijn schouders. Vuurkanonnen aan weerszijden, de handen gespreid richting enorme mensenmassa. Dat beeld van de vrijdag op 28-jarige leeftijd in Muscat (Oman) overleden superster blijft hangen. Maar Avicii wordt in de dancewereld om meer herinnerd dan alleen het spektakel. Behalve met zijn muziek, was hij ook door zijn openheid over wat zijn plotse roem vanaf jonge leeftijd met hem deed.

Zo stond er de afgelopen editie van het Amsterdam Dance Event een seminar op het conferentieprogramma over de druk van de roem, nadat in navolging van Avicii ook sterren als Carl Cox, Deadmau5 en Laidback Luke aangaven het weleens lastig te hebben met het slopende dj-leven. De openheid van Avicii heeft er mede toe geleid dat er meer aandacht voor dergelijke problemen is gekomen.

Vaak gaat er bij dit soort megasterren niet zozeer een arts, als wel een vertrouwenspersoon mee op tournee. Die houdt de vaak jonge sterren op mentaal vlak in de gaten, laat José Woldring weten, die als pr-manager nauw samenwerkt met top-dj's als Martin Garrix en David Guetta.

In razend tempo de wereld rond

In 2011 verliep de doorbraak van Avicii, alias Tim Bergling, met zijn megahit ‘Le7els’ ongeveer parallel aan hoe zijn soort dancemuziek – EDM – ontplofte in de Verenigde Staten. Daarmee ontplofte ook het formaat shows, de gages en het uitputtende tourschema. Miami. Ibiza. Taipei. Osaka. Las Vegas. Dance-site MixMag becijferde dat hij de laatste vier jaar zo’n 220 dj-sets afwerkte. Soms een maand lang, elke avond weer. In een interview zei Bergling eens dat hij soms geen idee meer had in welke stad, land of tijdzone hij was.

Tussendoor werkte Bergling aan twee albums, produceerde hij voor anderen en remixte hij voor grote popartiesten. En werkte hij met zijn team samen aan concepten voor nieuwe megashows – allemaal vanuit de privéjet, hotels of backstageruimtes.

Vooralsnog is niet bekend hoe Bergling om het leven is gekomen. De politie van Muscat sluit een misdrijf uit. De Zweedse dj werd vrijdag dood aangetroffen in een resort in de stad. "We weten wat er is gebeurd, maar we delen het niet met de media", aldus een woordvoerder van de politie tegen de Zweedse omroep SVT.

Galblaas en alvleesklier

Duidelijk is wel dat achter de schermen van al het spektakel Avicii niet altijd gelukkig was. In een interview met GQ had hij al eens toegegeven dat hij in drank de aanmoediging en het vertrouwen vond zijn mega-optredens aan te kunnen. Overmatig alcoholgebruik had zijn alvleesklier aangetast; in 2014 werd zijn galblaas verwijderd. Een jaar na zijn pensionering verscheen de documentaire ‘Avicii: True Stories’, waarin een kwetsbare Bergling eerlijk aangaf hoe moeilijk hij had het met alle druk, stress en het onophoudelijke reizen.

Zijn topjaar was 2015. Maar in maart 2016 bracht Bergling een brief naar buiten: het was op. Het slopende tourleven was hem te veel geworden en hij had besloten te stoppen met liveshows. Voortaan zou hij zich louter richten op het produceren van muziek.

Hij schreef dat zijn weg naar succes de nodige hobbels kende. “Ik weet dat ik gezegend ben de wereld over te reizen om op te treden, maar er blijft te weinig plek over voor het leven van een normaal persoon achter de artiest.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Herdenking in Stockholm en Utrecht

Duizenden fans verzamelden zich zaterdagmiddag in het centrum van Stockholm om de overleden dj te herdenken. Er werd een minuut stilte voor hem gehouden en er werd muziek van hem gedraaid. Veel fans lieten hun tranen de vrije loop, anderen dansten en zongen luidkeels mee met de muziek. Ook in Utrecht werd zaterdag stilgestaan bij de dood van de dj: de stadsbeiaardier speelde meerdere hits van de overleden Zweedse dj Avicii. Vanaf de Domtoren klonken de hits 'Wake Me Up', 'Without You' en 'Hey Brother' op het carillon.

Lees ook: De dood van Avicii schokt dj’s

Nederlandse dj's, onder wie Laidback Luke en Nicky Romero, reageerden onthutst op de dood van Avicii.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden