Review

Ouderwets swingen met Rumbatá Big Band

Armand Serpenti

Rumbatá Big Band, gehoord 20/1, Bimhuis, Amsterdam.

Met Rumbatá speelt de Colombiaanse bandleider en percussionist Jaime Rodríguez eigenwijs een atypische vorm van salsa door erin te verwijzen naar de grote verscheidenheid aan ritmes van zijn geboortegrond. Met de Rumbatá Big Band trekt hij deze lijn door en is de term salsa al helemaal niet meer op zijn plaats.

Het negen nationaliteiten tellende orkest doet het midden van de vorige eeuw herleven, toen Colombiaanse bandleiders als Lucho Bermúdez en Pacho Galán zeer vernieuwend te werk gingen door ritmes van de Caraïbische kustregionen te arrangeren voor orkestbezettingen en deze te verrijken met jazzidioom. Wie weet nog van deze glorietijden toen Colombiaanse muziek nog niet in een adem werd genoemd met cumbia of salsa?

Welke adept van de Amerikaanse school weet hoe sensueel een bigband kan swingen op een 6/8 maat, met conga’s, timbales, maracas en ander slag-, schraap- en schudmateriaal dat door zijn dynamische nuances de afwezigheid van een drumstel geen moment als een gemis doet gelden? Ritmes als de porro, krachtig gezongen door de kleine Uruguayaanse blondine Beatriz Aguiar, een door saxofonist GerritJan Binkhorst slim gearrangeerde merecumbé, een mix van Colombiaanse merengue en cumbia met de Duitse pianist Marc Bischoff in een gewaagde ritmische glansrol. Slechts enkele hoogtepunten in een al snel uitverkocht Bimhuis, waar zeker niet voornamelijk Colombianen aanwezig waren. Ook de massaal toegestroomde Nederlandse aanhang van deze in ons land residerende band ging massaal plat. Wat maakt het uit dat hun uit volle overgave meegezongen zanglijnen ritmisch goed de mist in gingen?

Alle lof voor Rodríguez en zijn band om met zoveel muzikale rijkdom een vuist te maken tegen de verschraling die de grote platenmaatschappijen onder de holle term ’latin’ de markt inpompen. Misschien is het wel typisch voor iemand die al een kwart eeuw ’in den vreemde’ leeft, dat juist hij zoveel oog en oor heeft voor de culturele verscheidenheid van zijn geboorteland. Laten we dan ook maar hopen dat hij zich hier nog lang thuis blijft voelen.

Dit concert werd live uitgezonden door de VPRO via de Concertzender. Herh. 27/1, Radio 5 tussen 1.00 en 6.00 uur ’s nachts. On demand via: www.vpro.nl/zaterdagavond. Verder op 12/5, MeerJazz Festival, Hoofddorp. CD: ’Rumbatá Big Band goes Colombia’ (Munich Records)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden