RecensieFrederike Berntsen

Orkesten Gelderland en Overijssel nemen voorschot op toekomst

Het Gelders Orkest, met dirigent Wayne Marshall. Beeld Rene Knoop
Het Gelders Orkest, met dirigent Wayne Marshall.Beeld Rene Knoop
Frederike Berntsen

Wonderful Town

Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten

★★★★☆

Swingen en dansen op het podium, zwoel gezongen woorden over de liefde en een heuse jazzband: bij Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten staat Leonard Bernsteins musical ‘Wonderful Town’ op de lessenaars. Het publiek zwiert al luisterend mee.

Nu zijn het nog Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten, volgend jaar is het Phion. De fusie van beide gezelschappen is een feit, aan de naam kunnen we nog even wennen. Dezer dagen dus een feestje met een opvoering van Bernstein in concertante versie: Muziekcentrum Enschede bood als eerste het podium voor de reeks concerten in verscheidene steden.

De volledige naam luidt ‘Phion, orkest van Gelderland & Overijssel’. Jacco Post, de nieuwe directeur van de fusieorganisatie, benadrukt de toevoeging ‘orkest van Gelderland & Overijssel’, om aan te geven wat ze zijn en voor wie ze er zijn. De naam Phion, dat geen afkorting is, wordt met ingang van het seizoen 2020/21 in gebruik genomen. De zoektocht naar een chef-dirigent is in volle gang.

Samen het avontuur aangaan

Zoals de organisatie vermeldt, gaan beide orkesten net als de zussen Ruth en Eileen Sherwood uit Wonderful Town het avontuur aan: samen op weg naar de toekomst, naar het nieuwe en onbekende. De musici zullen het oosten van Nederland bedienen, de Sherwoods trekken van Ohio naar New York en beleven daar allerhande avonturen.

Onder leiding van Wayne Marshall en in samenwerking met de Nederlandse Reisopera bliezen de musici Bernsteins Broadwayshow uit 1953 nieuw leven in. De muziek, de energie van de uitvoerenden en de vaart in het geheel toverden in Enschede een glimlach op de gezichten van de luisteraars. De versterking, een tikje te luid, mocht de pret niet drukken.

Een mooie uitdaging voor de solozangers: musicalachtige nonchalance in hun performance brengen. De lenige tred, het zoete dansje en de theatrale overgave gingen bij Esther Maas (als Ruth), Allen Boxer (als haar liefde op de bühne Robert Baker) en Laetitia Gerards (als Eileen) hand in hand met een goede stemconditie. Guido Spek is de verteller van dienst, die het wel en wee van de gelukszoekers smakelijk toelicht.

Een vrolijke noot, deze Bernstein, en een veelbelovende toost op de toekomst.

Wonderful Town: t/m 12 oktober in diverse steden. Info: www.ovho.nl

Lees ook:

Tijd voor de echte Antonio Salieri

Welke opera was in het Wenen van 1788 populairder: ‘Don Giovanni’ van Mozart of ‘Tarare’ van Salieri? U voelt hem al, dit is een instinker.

Kruidige interpretatie ‘De Moldau’

Tijdens de Europese tournee van de Bamberger Symphoniker vormde Amsterdam de voorlaatste stop. De programmering wisselde, maar één stuk stond bij elk concert op de lessenaars: Smetana’s ‘Má vlast’ (Mijn vaderland).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden