RecensieOpenluchtconcert

Opzwepende muziek van Brahms bij een Frans kaasplateau

null Beeld
Beeld
Frederike Berntsen

Klassiek
Terrasconcert IJ
Lidy Blijdorp e.a.
4 sterren

★★★★☆ (4)

Openluchtconcerten aan het water: wat een goed idee van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Het terras fungeert deze zomer als openluchtpodium, bezoekers kunnen luisteren naar jazz, flamenco, klassiek, van alles wat. Voor en na het concert draait een deejay.

Muziek kan betoveren, en in dit geval het uitzicht ook. Het podium is zo opgesteld dat de musici in een ongeëvenaard decor zitten. Nippend aan een glaasje droom je weg bij de noten, terwijl de zon schittert over het water en bootjes in en uit het blikveld glijden.

Alsof celliste Lidy Blijdorp over dit visuele aspect had nagedacht, begon ze haar optreden dit weekend met de ‘El cant dels ocells’ van Pablo Casals, die een paar minuten nostalgie bij uitstek heeft gecomponeerd. Blijdorp gaf er haar eigen draai aan, met een quasi-improvisatorische timing; die spelvrijheid, met vaste hand, kenmerkte haar gehele optreden.

Onverstoorbaar

De ober loopt langs met een Frans kaasplateau, en iets verderop heeft iemand pêche melba besteld. Blijdorp en kompaan Vasile Nedea gaan onverstoorbaar door. Ze laten Bach volgen door sensuele Roemeense volksmuziek, terwijl Nedea, een speler van het grote gebaar en minder van de precisie, switcht tussen de snaren van de cimbalom en de accordeon.

Hun uitvoering van twee Hongaarse dansen van Brahms is opzwepend. Ook hier raakt de celliste van iedere noot de kern, en tegelijkertijd lijkt ze te luisteren naar wat de muziek haar te vertellen heeft. Deejay Brendan Jan Walsh kondigde Blijdorp aan met zijn muziekkeuze, vlak voordat het haar beurt was klonk het Eerste celloconcert van Saint-Saëns door de luidsprekers. Ook goed gedaan: die luidsprekers, alles licht versterkt, helpen de luisteraar die niet in het midden zit, maar aan de rand van het terras. Volgend jaar weer?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden