Social media#earlybirds

Opstaan op het uur dat boeren hun koeien melken

null Beeld

Reisschrijfster Iris Hannema zwerft deze zomer rond op Instagram en ziet hoe we onszelf exposeren. Deze week: #earlybirds

Iris Hannema

Benijdenswaardige mensen zijn anno 2019 feestgangers noch zuipschuiten. Ze gaan op tijd naar bed, sporten veel, eten bio, zijn vega of vegan en weten maar al te goed dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Te weinig slaap wordt tegenwoordig gezien als het nieuwe roken, net als de hele dag op je billen zitten: schadelijk voor onze tempel, het lichaam. Het ultieme doel is gezond, fit en strak, of in elk geval proberen gezond, fit en strak te wórden (#challenge, veertien miljoen posts).

Dus ontwaken de vroege vogels (#earlybirds, vijf miljoen posts) op het uur dat boeren hun koeien melken en stadsmensen met hun verduisterende gordijnen steeds vaker in hun remslaap terecht komen. We zien selfies van zwoegende mensen in het tl-licht van een verlaten sportschool, joggers in donkere parken en het momentum van het ontbijt dat zo in een kookboek van Ottolenghi past. En van verlaten perrons natuurlijk, als ode aan het treinreizen zonder forenzen, de zonsopgang, het uitlaten van de hond, het voeden van baby’s, ook #earlybirds, en van mensen die zichzelf op het vroege uur vastleggen in een leeg kantoor (doorgaans niet de populairste collega’s).

null Beeld

Wel is het met deze hashtag vrij makkelijk de online boel te bedonderen. Neem de zonsopgang. Hoe zie je het verschil tussen de opgaande en de ondergaande zon? Foto’s worden vaak opgepept met een digitale kleurenfilter (#filter, zestien miljoen posts, de tegenhanger van de hashtag #nofilter, waarmee bedoeld wordt dat de foto onbewerkt is, puur natuur).

We kijken met het oog van een detective en speuren naar wat anderen over het hoofd zien: hangt er ochtendmist, ligt er dauw op de grassprieten? En kennen we de plek? Sommige mensen posten hun exacte geografische locatie erbij zodat we via Google Earth kunnen uitzoeken of we te maken hebben met het oosten (aankomst) of het westen (vertrek) van de zon. Hoe dan ook, avondmensen die standaard door hun wekker heen slapen, kunnen zich in de plooien van hun eigen account rustig af en toe eens voordoen als ochtendmens. Slaap lekker.

Lees ook:

Pure nep: het moeras dat Instagram heet

Afgetrainde lijven, ronkende hashtags en een tandpastawitte glimlach. Maar op Instagram is niet alleen het gros van de foto’s en video’s nep. In de documentaire ‘#followme’, die vanavond op tv is te zien en vanaf 16.00 uur op IGTV, het videokanaal op Instagram, ontrafelt Nicolaas Veul de schimmige industrie achter de mooie plaatjes.

Waar komen selfies vandaan? Will Storr duikt in de wortels van de Insta-generatie

Waarom zijn we zo bezig met onszelf? Om die vraag te beantwoorden, dook de Britse journalist Will Storr in de wortels van de Insta-generatie. In ‘Selfie’, dat internationaal werd bejubeld, trekt hij van de oude Grieken via de Middeleeuwen naar het narcisme van nu.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden