Winnaar Zilveren Camera

Opnieuw wint Eddy van Wessel de Zilveren Camera

null Beeld Eddy van Wessel
Beeld Eddy van Wessel

Fotojournalist Eddy van Wessel wint voor de vierde keer de Zilveren Camera. Hij krijgt de prestigieuze en bekendste fotoprijs voor zijn werk uit Oekraïne. “Iedere foto slaat een nagel in je ziel”, staat in het juryrapport.

Janne Chaudron

“Van Wessel brengt de slachtoffers van de oorlog met veel respect en discretie in beeld.” Van Wessel is de eerste fotograaf die voor de vierde keer de prijs wint.

Van Wessel stuurde een reeks foto’s in onder de titel Ruïnes voor de vrijheid. De meeste van die beelden werden eind vorig jaar gepubliceerd in Trouw in een speciale bijlage onder de titel Veerkracht. Want tussen de kapotgeschoten huizen zag Van Wessel dat het leven in Oekraïne ook gewoon doorgaat. Huwelijken worden voltrokken, verjaardagen gevierd en in kelders wordt nog volop gedanst.

Zelfs in frontstad Bachmoet bracht hij mensen in beeld die elkaar vasthouden en hoop putten uit de aanwezigheid van de ander. Zo ontmoette hij in één van de klinieken een man en een vrouw die volledig gewond werden binnengebracht. Ze houden elkaar vast, hun gezichten volledig verbonden. Ze grappen over de sleutel van hun appartement die vanwege een granaatinslag volledig verwoest is.

Dagelijks leven in beeld

Een ander indringend beeld komt uit de stad Irpin. Ook daar lukte het Van Wessel om het dagelijkse leven in beeld te brengen. “Een meisje op een step, mensen met boodschappentassen. Het leven gaat door. Oekraïners proberen er iets van te maken, ook al zijn hun huizen verwoest”, zei Van Wessel eerder in deze krant.

De fotojournalist won de Zilveren Camera achtereenvolgens in 2012, 2015 en 2019. Hij werd toen onderscheiden voor zijn werk uit Irak en Syrië. Hij volgde langere tijd IS-families die op de vlucht sloegen en hij maakte een indringende fotoreportage uit de verwoeste stad Aleppo. Van Wessel publiceert zijn werk onder andere in Trouw en de Zweedse krant Svenska Dagbladet, net als in internationale tijdschriften Paris Match en The Washington Post Magazine.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden