Mooi!Fotoboek

Opmerkelijk onopvallend, een ode aan de lulligheid

null Beeld Martin Hierck
Beeld Martin Hierck

Richt de blik op het onopvallende en het wordt vanzelf bijzonder. Fotograaf Martin Hierck bracht in vierkante foto’s het ‘gewoonste land van de wereld’ in beeld. Dit keer niet de dijken, de grachten en de tulpenvelden maar juist het alledaagse, waar je doorgaans aan voorbijloopt. Want ook dit is het Nederlandse landschap.

Christine Baart

In je auto stappen en dan zomaar rijden richting Zoetermeer, Waddinxveen of een andere plaats in Nederland. Plaatsen die niet als fotogeniek bekendstaan en waar al helemaal niet de clichés van een Hollands landschap zijn te vinden. Dan aan de rand van Zoetermeer de auto parkeren, uitstappen en gaan lopen zonder duidelijk geformuleerd doel.

null Beeld Martin Hierck
Beeld Martin Hierck

Dat heeft fotograaf Martin Hierck, met zijn camera in de hand, vier jaar lang gedaan. Waar zijn oog op viel en wat hij de moeite waard vond, legde hij vast in stillevens die nu opmerkelijk zijn maar waar we in het dagelijks leven meestal achteloos aan voorbijgaan.

null Beeld Martin Hierck
Beeld Martin Hierck

Met zijn achtergrond als natuurfotograaf, gespecialiseerd in vogels, heeft Hierck juist voor die onopvallende details een oog ontwikkeld. Zijn stillevens maken zichtbaar dat die plastic tas van ’s lands grootste supermarktketen net zo typisch en herkenbaar is voor het Nederlandse landschap als een tulpenveld of een molen. Dat geldt ook voor de gevel van een basisschool.

null Beeld Martin Hierck
Beeld Martin Hierck

Een vierkante kijk op het gewoonste land van de wereld, is de toepasselijke ondertitel van een boek waar naast deze vier stillevens nog veel meer opmerkelijk onopvallende foto’s staan. Zonder bijschriften want die patatzak kun je overal tegenkomen.

null Beeld

Martin Hierck
NL2 Een vierkante kijk op het gewoonste land van de wereld.
Kyosei.nl;
132 blz. €34.95

Lees ook:

Culinair fotoboek ‘Venusian Kitchen’ is een boek om op te eten

Eten dat gewoon eten is. Maar waarvan je weet dat het met aandacht is verbouwd en met zorg is bereid. Waarin je puurheid ziet, voordat je het liefdevol aan vrienden en geliefden serveert. Daar gaat culinair fotoboek Venusian Kitchen over.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden